NOORDHORN/GRONINGEN: Diplomalegalisering en verkrijgen apostille in Stad….

Onze jongste zoon Marco, sinds drie jaar inwoner van de USA, vroeg ons of we met zijn VWO-diploma naar het DUO-gebouw op de Kempkensberg wilden gaan. Hij had een legalisering nodig om iets met zijn diploma te kunnen daar in het zuiden van de Verenigde Staten. Op naar Stad, het woensdagweer was gunstiger dan verwacht. Op de fiets naar het station in Zuidhorn, daarna met de Arriva-trein naar het Groninger hoofdstation en van daar lopend naar de Kempkensberg, een twintig minuten schat ik… Vriendelijke mensen, rustige sfeer, we waren onmiddellijk aan de beurt, dat was in het verleden wel eens anders. Voor alle zekerheid de cijferlijst ook maar gelegaliseerd, Engelstalig. Was het wel twee keer prijs, 2 x 6 euro, maar mocht vandaag geen probleem zijn.
“Voor welk land is de legalisering bedoeld?”
“Voor de Verenigde Staten…
“” Voor Amerika dus, maar dan hebt u ook een apostille nodig, die haalt u bij de rechtbank aan het Guyotplein, half uurtje gaans…
“We keken elkaar eens aan. Hadden we voldoende reserves? Ja, we gaan. Niet terug naar de Verlengde Hereweg, de andere kant op, het spoor over, Verlengde Lodewijkstraat, Oosterweg… Passeerden we ook de Dr. Bekenkampschool (was destijds een LOM-school) waar ik in de jaren zestig vanuit de Winschoter kweekschool hospiteerde. Verderop een veel mooier schoolgebouw (anno 1881) dat geen school meer is, maar wijkcentrum (voor o.a. De Oosterpoort). Beetje gekeken en gekiekt en toch maar geen koffie genomen, we hadden immers een andere bestemming. Via de Oosterstraat en de Grote Markt naar de Oude Boteringestraat en dan ben je ook zo aan het Guyotplein. Net even te warm gekleed had ik het al lopend knap warm gekregen en kwam er heel wat ‘lui zweet’ aan de huidoppervlakte…
Bij het gerechtsgebouw viel de drukte ook mee. Wel werden we vriendelijk verzocht de plu’s af te geven (mepgevaar!) en alles van metaal in het bakje te leggen: Sleutels, telefoon, lutje Canon, fietssleuteltje, portemonnee etc. Daarna zonder problemen door het detectiepoortje, ons niet al te duur horloge was kennelijk geen signaal waard…. Het bakje mochten we meteen weer leeghalen, de plu’s kregen we terug bij vertrek. Aan de informatiebalie waar we moesten zijn voor de apostille werden we eveneens bijzonder geschikt geholpen. Even wachten en toen hadden we opnieuw een stapeltje documenten erbij met stempels en handtekeningen. Bij “Vrouwe Justitia” is het allemaal wel wat duurder (2 x 20 euro), maar als je in het ABC van de legalisering al zo ver bent gevorderd, maak je van dat betalen geen probleem…. Sympathieke mensen, het zij nogmaals gezegd! We hadden een pasje gekregen voor de plu’s, maar konden dat bonnetje nergens terugvinden. Gé de hele tas over de kop (en dan komt er wat op de vloer te liggen!) , maar nee hoor, geen plupasje. Of we dan het pasje later weer terug wilden brengen… Natuurlijk wilden we dat!
Opgelucht en nog natter van de transpiratie hebben we bij de bibliotheek aan de Boteringestraat een tussenstop gemaakt: thee, broodje, WC… Ach, dat laatste deel naar het hoofdstation , het mag geen naam hebben… “Moe maar voldaan” keerden we uiteindelijk terug in Noordhorn, ‘opdracht’ volbracht! (En weer een nieuw woord in onze woordenschat: ‘apostille’…!)
IMG_3276 web
Het voormalige schoolgebouw, nu wijkcentrum “Poortershoes”.
IMG_3277 web
Schilderij aan de muur van het belendende perceel aan de zuidkant…
IMG_3278 web
Nog eens het Poortershoes, het wijkcentrum van de Oosterpoort o.a. Zo hoort het ook, in het centrum van de wijk!
IMG_3279 web
De toren van de St. Jozefkerk op de voorgrond, de ‘Olle Grieze’ daarachter….
IMG_3284 web
Nog eens de kathedrale kerk van het bisdom Groningen-Leeuwarden…
IMG_3286 web
Is dit de Noorderhaven tussen Boteringestraat en Oude Kijk in ’t Jatstraat? Ik ken de diverse delen van de diepenring niet bijster goed….
IMG_3287 web
Nog eens, wat verder ingezoomd. Mooi stuk Stad!

©foto’s: jan blaauw, 20 mei 2015 (Canon Ixus 150)

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Bericht, Cultuur, Diversen, Familie, Fotos, Overig, Persoonlijk, School en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op NOORDHORN/GRONINGEN: Diplomalegalisering en verkrijgen apostille in Stad….

  1. Frans van der Veen zegt:

    Mooi stukje stad Jan Blaauw heb hier jaren gewerkt in de parkeergarage naast de Oosterpoort, Met die foto van de brug schoot ik gelijk in de lach, Was daar een keer voor een storing aan de apparatuur zat er een toenmalige student vreselijk te lachen, zei van wat heb je, nou moet je opletten zei de student die brugwachter blijft maar fietsen heb hem met opgeroepen dat er een boot aan komt (zaten we op de zelfde golflengte van de portofoons als de dienstdoende brugwachter) de man bleef fietsen tussen de drie bruggen. Uiteindelijk riep de man over de portofoon de brug is omhoog waar is de boot? Antwoordde de student bedankt ben er al door heb een onderzeeër. Dat is op een complete rel uitgelopen bij de gemeente maar het was super komisch !!!!

  2. herma folkertsma zegt:

    Wat een mooi verhaal, en dat was nogal een tippel voor al die papieren. En nu maar hopen dat ze goed gekeurd worden daar in Amerika. Ook mooie foto’s ‘uut’ stad.

  3. Janny Kremer-Staal zegt:

    Op die school in de Oosterparkwijk heb ik nog gezeten. Het was ooit een Schippersschool en later een MAVO. Ingang was toen aan de Parklaan (via een smalle gang) en dat muurtje aan de achterkant was een hoge muur. Heb nog een klassenfoto van bij die muur. Dacht een tijdlang dat het gebouw afgebroken was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.