ZUIDHORN: Op kamer bij de ‘dames Meinema’, De Gast 8a – ’67-’69

De liefhebbers van oude(re) beelden van Zuid- en Noordhorn, en Briltil, hebben in steeds grotere getale de Facebook-pagina van de groep “Zuidhorn in Beeld” ontdekt. Een aanrader! Dat leidt bij mij tot iets geringere activiteiten op déze weblog en ook op http://www.noordhorntoenennu.com. Mijn tijd en energie hebben ook zo hun beperkingen.
‘Leuk’ is het wel om hier uitbreiding te geven aan iets wat op die Facebook-pagina alleen maar is ‘aangestipt’.  Zoals het feit dat ik na mijn komst naar Zuidhorn als grasgroene schoolmeester aan de school van meester Wibbens (O.L.S.  Frankrijkerlaan) op kamer ging bij de ‘dames Meinema’ die in hun (huur)pand aan De Gast 8a kamers verhuurden. Ik moest twee weken wachten tot docent Henk Bol in het huwelijk trad met zijn Tiny. Daardoor kwam de grote kamer aan de voorkant vrij. Dat leverde een interne verhuizing op. Notariszoon Hibma die bij de Rabobank werkte (was dat toen nog Raiffeisenbank?) ging van achter naar voor en ik mocht zijn kamer aan de tuinkant gaan bewonen. Daar ben ik ruim twee jaar gehuisvest gebleven, althans van maandag tot en met vrijdag. De weekends hoorden er niet bij, de vakanties evenmin. Tot mijn eigen huwelijk in december 1969.
Het werk in het kosthuis kwam vooral neer op Tine Meinema, de jongste van twee zussen die opgroeiden op Briltil waar hun ouders een café hadden. De oudere zus, ooit ook onderwijzeres, was gehandicapt. Ze liep ongelukkig, veroorzaakt door, naar ik meen, kinderverlamming op latere leeftijd. Vooral aan Tine Meinema heb ik goede herinneringen. Een warme persoonlijkheid die uitstekend voor haar kostgangers zorgde. Later is ze nog naar de Oosterburcht verhuisd, waar ze is overleden. Derde kostganger was Janneke Friesemann Viëtor, onderwijzeres aan dezelfde school als ik. Haar ‘thuishaven’ was destijds Winschoten, bij haar moeder. (Haar vader was omgekomen in Ned. Indië tijdens de Japanse bezetting). Aan tafel kregen we meestal gezelschap van ‘Tuinema’, een belastingambtenaar (toen had Zuidhorn nog zijn belastingkantoor!) van het aangename soort!
2015-04-28 17-45-33_4724 web
Het dubbele pand aan De Gast: Links 8a, gehuurd van een Nieberter aannemer door de dames Meinema; rechts nummer 8, waar de familie Van Es woonde: Lammert en Jet met de kinderen Janny, Mark en Henny. (Lammert en Jet wonen er nog!)
2015-04-28 17-43-48_4722 web
Het dubbele pand aan de achterkant. Links dus de familie Van Es, rechts het kosthuis van de dames Meinema. Rechtsboven was mijn kamer. Rechts onder de kamer van Janneke Viëtor.
2015-04-28 17-44-53_4723 web
Buurvrouw Jet van Es heeft de was aan de lijn, ze staat even te praten met Janneke Viëtor. De jongste Van Es (Henny) loopt richting haar moeder. Rechts de grote tuin, waar ik een brede strook mocht gebruiken voor diverse activiteiten. Meestal bloemenkweek, een goede leerschool!
2015-04-28 17-48-01_4725 web
De jongste Van Es, Henny, in een natuurlijke omgeving, met paardenbloemen en madeliefjes. Eind jaren zestig….

©foto’s: jan blaauw

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ZUIDHORN: Op kamer bij de ‘dames Meinema’, De Gast 8a – ’67-’69

  1. p v d klift zegt:

    ik ben Henny van Es en haar familie tegen gekomen in zuid Frankrijk in Saint-Aygulf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.