NOORDHORN/GRONINGEN: Beelden Willem Valk en toren der Aa-kerk….

Afgelopen zaterdag, 23 mei, met de trein naar Groningen. Aangename dag, half bewolkt, prettig zonnig. Proberen het paniekgevoel te verminderen dat me onvoorspelbaar dwars zit tijdens het reizen en in druk bevolkte situaties. Deze middag gaat het bijna de hele tijd goed. Alleen na aankomst in Groningen, als we richting de binnenstad lopen, krijg ik het even benauwd. Zodra we de keus voor rustiger oorden hebben gemaakt, lossen de onlustgevoelens als sneeuw voor de zon op. Positieve uurtjes! Een paar foto’s die ik met de lutje Canon maakte:
IMG_3293 web
Het beeld van de “korendrager”, een van de vier beelden die Willem Valk maakte voor de brug over de diepenring tussen Oude en Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat.
IMG_3294 web
Willem Valk maakte de beelden halverwege de bezettingstijd. Hij werkte tijdens de oorlogsjaren blijkbaar ‘gewoon’ door en was vermoedelijk aangesloten, zoals zovelen, bij de Kultuurkamer. (Willem Valk is jaren lang docent aan Academie Minerva geweest en werd ook wel de officieuze ‘stadsbeeldhouwer” van Groningen genoemd. Hij is tevens de schepper van “De haan” bij de voormalige OBS De Molshoop in Noordhorn).
IMG_3296 web
Beeld vanaf de brug richting westen, rechts een van de vier beelden, de ‘steenhouwer’?
IMG_3301 web
De 76 meter hoge toren van de Der Aa-kerk aan het Aa-Kerkhof. De zon schijnt speels door het steeds dichter wordende bladerdek…

Met de trein van 20 over 2 keerden we terug naar Zuidhorn en fietsten vanaf het station naar huis. Proef goed verlopen. Wat we deden in Stad?! We hebben in ieder geval het paraplupasje dat nog in ons bezit was sinds afgelopen woensdag in de brievenbus van het Gerechtsgebouw gedeponeerd, een ‘erezaak’… Een broodje gegeten op een bank bij het Harmoniegebouw, in de zon…. Gesnuffeld in een boekendumpzaak, maar onverrichterzake naar buiten gelopen, te chaotisch geheel….(En geen boek gezien die ik graag had willen hebben…) Aan de Aa-Kerkhof sfeer geproefd bij Boekhandel Van der Velde en dat is altijd een positieve ervaring! De nieuwste van Mike Boddé aangeschaft, en “De jongen die ontsnapte”, over een zigeunerjongen die ontkomt aan zijn Duitse belagers. Via de Westerhaven en de singel terug naar het hoofdstation. Nee, geen pianoklanken deze keer…

©foto’s: jan blaauw, 23 mei 2015 (Canon Ixus 150)

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Bericht, Boeken, Cultuur, Diversen, Fotos, Kunst, Noordhorn, Overig, Persoonlijk, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op NOORDHORN/GRONINGEN: Beelden Willem Valk en toren der Aa-kerk….

  1. E. Komrij Kunsthistoricus zegt:

    Willem Valk was niet aangesloten bij de Kultuurkamer. Hij zat in ’t verzet….!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.