Nog wat meer beelden van het bezoek dat we onlangs brachten aan het Fietsmuseum Birza aan de Jellemaweg. Garagehouder Koos Birza was een fervent verzamelaar, waardoor er een boeiende collectie bij elkaar werd gebracht van oldtimers, motoren, fietsen en allerlei bijbehorende spullen, waaronder ook foto’s en affiches.
Voor de liefhebbers (en niet alleen de techneuten onder ons…) is er veel te zien in het Fietsmuseum, en overal is het bijbehorende verhaal niet ver!
De fietsen van Fongers waren ook populair in het leger en gingen zelfs mee naar Ned. Indië. Nu nog zijn deze affiches daar in trek….
Een Fongers van plm. 1930, gekregen van collega Leutscher uit Den Horn.
Opvallend het zadel en vooral ook het tasje eronder!
Een parachutistenfiets die in opgevouwen toestand door parachutisten kon worden meegenomen om, eenmaal geland, zich sneller uit de voeten te maken. Linksboven authentieke ‘bevrijdingslampionnen’. De fiets tikte Koos Birza na de bevrijding op de kop, toen hij er een jongen mee zag fietsen bij Briltil. “Zeg mor tegen dien pa dat ik m wel wil inruilen tegen n betere!”
Foto van de oude brandweerploeg met op de achtergrond de toenmalige brandblusser. Hier was opa Birza ook bij betrokken.
Een in het oorlogsjaar 1942 verstrekt vrijwaringsbewijs voor het gebruiken van een fiets….
Er is een tijd geweest dat het voor technisch redelijk begaafde ‘knuteraars’ mogelijk was zelf een fiets te voorzien van een hulpmotor! Te koop bij de erkende rijwielhandel, met handleiding! Een ‘Lohmann’ bijvoorbeeld.
De aloude “Solex’ in het zonnetje. Een brommer waarop ik zelf heb gereden in 1966, toen ik na mijn geslaagd onderwijzersexamen de maand juni kon invallen in Bellingwolde, plaatsvervanger voor meester Dijkmeijer die aan zijn stembanden was geopereerd. Midwolda-Bellingwolde vice versa, via Winschoten. Met de Solex bleek het mogelijk!
WORDT VERVOLGD
©foto’s: jan blaauw, 4 april 2015 (Canon EOS 60D, zoomlens EFS 17-85)