ZUIDHORN: Bezoek aan het Fietsmuseum Birza aan de Jellemaweg (Deel 1)

In de rubriek ‘NOORDHORN TOEN” achterop het ‘gele Noordhorner krantje ‘ “Noordhorn Nu” (april 2015) werd een foto afgedrukt die aan de Langestraat Noord was genomen ter gelegenheid van een activiteit van de Motorclub Zuidhorn en Omstreken. Deze foto was aanleiding voor een uitnodiging om het Fietsmuseum van de familie Birza aan de Jellemaweg te komen bezoeken. Dat deden we, op zaterdagmiddag 4 april jongstleden, met de grote Canon. Impressies:
IMG_6108 web
In het Fietsmuseum Birza is heel wat informatie te vinden over de Motorclub Zuidhorn en Omstreken. Hier de foto die ook achterop Noordhorn Nu van april 2015 de aandacht trok. Met vele namen van toen aanwezige rijders, duopassagiers en toeschouwers bij café Lijfering (met als uitbater de familie Giezen) aan de Langestraat Noord.
IMG_6110 web IMG_6111 webJPG
Links het ‘Bewijs van Lidmaatschap’ van de Motorclub Zuidhorn en Omstreken, ten name van Jan Birza, de vader van Koos Birza (de man achter het museum, helaas overleden) en de grootvader van Gerrie van Agteren-Birza (die ons een degelijke rondleiding door het museum gaf!) Jan Birza staat ook op de groepsfoto, met zijn motor, een “Triumph”.
Rechts het Huishoudelijk Reglement van de motorclub die in augustus 1946 werd opgericht en ook was aangesloten bij de K.N.M.V.
IMG_6031 web
De aloude TRIUMPH, waarop grootvader Jan Birza menige rallye en toertocht heeft gereden en waarmee hij werd afgebeeld op de groepsfoto aan de Langestraat Noord in Noordhorn.
IMG_6032 web
Gerrie van Agteren-Birza toont hoe de verhoogde zit voor de duopassagier achterop de motor kon worden gemonteerd.
IMG_6035 web IMG_6036 web
Links een medaille van een 11 Steden-Oldtimer Rally in 1991, rechts een bokaal van een Toertocht in 1947.
IMG_6040 web
Om direct na de oorlog op een motor te mogen rijden, had je een ontheffingsbesluit nodig van de Rijksverkeersinspectie. In beeld de ontheffing voor de heer J.Birza, wonende aan de Achterweg (A244) te Zuidhorn. De Jellemaweg werd toen kennelijk nog steeds Achterweg genoemd. De ontheffing geldt voor de eerder genoemde Triumph.
IMG_6041 web
Nog eens de indrukwekkende Triumph, van de andere kant bekeken.
IMG_6045 web
Op maandag 5 mei 1947 werd de Friesche Elfstedentocht voor motoren georganiseerd.  Penning + deelnemersboekje, om af te stempelen.
IMG_6047 web
Birza´s Rijwielmuseum aan de Jellemaweg te Zuidhorn is op afspraak te bezichtigen. Raadpleeg de website  www.fietsmuseumgaragebirza.nl of neem telefonisch contact op met Gerrie van Agteren/Birza, 06 28767029.

WORDT VERVOLGD!

©foto´s / jan blaauw, 4 april 2015   

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Cultuur, Diversen, Fotos, Nieuws, Noordhorn, Overig en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.