NOORDHORN, toén: Eerste foto’s van hobbyfotograaf, wijlen Leendert Lodewegen (1)

In het vorige bericht liet ik al een oude foto zien, gemaakt door Leendert Lodewegen, die geruime tijd geleden overleed. Leendert Lodewegen is jaren lang gemeente-ontvanger geweest, zowel in de vroegere gemeente Zuidhorn als de toenmalige gemeente Grijpskerk. Zijn functie verviel toen de financiële huishouding steeds verder werd geautomatiseerd en de grote gemeente Zuidhorn ontstond, in 1990.
Leendert Lodewegen, een broer van o.a. badmeester Joh. Lodewegen,  bleef zijn leven lang vrijgezel. Hij bleef wonen in het ouderlijk huis aan de Oosterweg. Het huis, verbouwd, wordt nu bewoond door de familie Bood.
Lodewegen heeft diverse functies in het maatschappelijke leven bekleed, zoals bestuurslid van de voetbalvereniging Zuidhorn en de gymclub in die zelfde plaats. (Was het toen al “De Vogels”?) In Noordhorn was Lodewegen voorzitter van de Sociëteit ‘Concordia’, toen al afgeslankt tot ‘kruisjasclub’.
Leendert Lodewegen is waarschijnlijk in 1948 begonnen met het maken van zwart wit foto’s. Die waren destijds nog klein van formaat. In een oud album staat boven die vroege producten “De eerste pogingen”…..

Doorkijk op de tuin vanaf erf Bosscher, september '48

Doorkijk op de tuin vanaf erf Bosscher, september ’48

Dit is dus de diepe tuin achter het huis van Lodewegen, met een aantal ‘ramen’, lage kassen. Naast  Lodewegen woonde destijds blijkbaar de familie Bosscher (het huis waar later Theo Durenkamp en zijn gezin woonde; de naam van de huidige bewoners ken ik niet…)
Het bijschrift bij de foto’s is de letterlijke tekst uit het oude album.

"Moeder op het tuinpad", september '48

“Moeder op het tuinpad”, september ’48

Mevrouw Mart Lodewegen-Kazemier, de vrouw van Jan Lodewegen, de moeder van o.a. fotograaf Leendert. De tuinen werden toen ten volle benut voor het verbouwen van voedsel. Vele Noordhorners waren destijds ‘kleine kwekers’ met kassen en/of ramen. Wat over was ging naar de veiling, of werd rechtstreeks geleverd aan de groenteboer….

"Vader aan 't aardappel sorteren", sept. '48

“Vader aan ’t aardappel sorteren”, sept. ’48

Vader Jan Lodewegen is bezig met de aardappeloogst, de pootaardappelen worden eruit gesorteerd, en de al te kleine ook….

"Ons huis", sept. '48

“Ons huis”, sept. ’48

Het huis van de familie Lodewegen in september 1948. Dit huis is eind jaren twintig gebouwd, toen nieuwe wetgeving het voor de “man met de kleine beurs” mogelijk maakte een eigen huis te verwerven. Er werden vier eendere woningen aan de oostkant van de Oosterweg gebouwd (net als trouwens aan de Noordwijkweg…) Nu zijn de vier woningen al lang niet meer identiek…. (Laat staan authentiek…)

"Buurmans tuin. Wob Renkema aan het onkruid wieden" sept. '48

“Buurmans tuin. Wob Renkema aan het onkruid wieden” sept. ’48

"Greta en Onne Duisterwinkel met doorkijk op Achterweg" sept. '48

“Greta en Onne Duisterwinkel met doorkijk op Achterweg” sept. ’48

De Oosterweg van toén, meestal de Achterweg genoemd. Het huis rechts, met klimop, was van de familie Hiemstra, ook een kweker. De plek waar halverwege de jaren vijftig de O.L.S.  werd gebouwd, is hier nog leeg…. Links gedeeltelijk het huis dat o.a. werd bewoond door de Schuitema’s. Het huis is later gesloopt. Er staat nu het dubbele huis van de families Top en Bos. De twee puntwoningen staan er ook nu nog (families Stoepker en Werksma, het eerste huis met grote schuur werd destijds bewoond door aannemer/timmerman Rietsema). De huizen verderop zijn afgebroken ten gunste van het plan “Torenhof”.
De naam Duisterwinkel kwam in die jaren vaker voor in Noordhorn. Greta en Onne woonden aan de westkant van de Achterweg, ongeveer tegenover Lodewegen.

Wordt vervolgd.

(De zwart wit kiekjes zijn afkomstig uit een oud album uit de nalatenschap van Leendert Lodewegen. Ze zijn voor een deel bewerkt op de computer, al leverde dat niet altijd het gewenste, scherpere resultaat op…)

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Noordhorn, Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.