NOORDHORN: Verlegde N355 in gebruik genomen – Opening, naamgeving tunnel, “Fiets ‘m d’r in!” (Deel 3)

Dinsdagmorgen 16 september 2014, 10.20 uur.
“Je merkt het effect nu al”, aldus RTVNoord-verslaggever Jan Been, toen ik hem trof bij zijn auto in de Langestraat. “Er gaat veel minder verkeer hier door het dorp!” Dat zou best eens kunnen… Al merkte ik op de terugreis vanuit het grootdorp dat het wachten voor de tafelbrug nog hetzelfde is. En dat er nog steeds een respectabel aantal auto’s ook voor de brug stond…. “Misschien weet iedereen het nog niet..”, opperde Jan. “Het moet nog even wennen..!”  Laten we het daar maar op houden…

Deel 3 van de foto’s die ik maakte tijdens de openingshappening, maandagmiddag 15/09 jongstleden: Speechers, luisteraars, fietsers, wandelaars, een verrassende tunnelnaam, een stil protest…:
IMG_4702 verkl
Het schellinkje van het tunneltheater bleek toch nog vrij goed bezet. De GMB-reclamevlag? Daar zit de streng geheim gehouden tunnelnaam achter!
IMG_4703 verkl
De beurt is aan burgemeester Bert Zwart, niet gebukt gaand onder zijn ambtsketen. Second best van de Top4… Een gemakkelijke prater die de totstandkoming van de nieuwe verbinding vanuit gemeentelijke invalshoek belichtte. Vooral ook vanuit de Zuidhorner invalshoek, toen hij toch weer in een vroeg stadium het belang van de brede school te berde bracht. En dat op deze plek…. Enfin, de eerste burger bleef optimistisch als altijd, ook over de snelle realisatie van de nieuwe tafelbrug tussen Noord- en Zuidhorn.
IMG_4705 verkl IMG_4706 verkl
Een gemakkelijke spreker, ik zei het al. “De technici zijn al begonnen met het verleggen van elektriciteitsleidingen, midden volgend jaar begint echt de vervanging van de tafelbrug!” Bij de inloop op 2 oktober bij Balk horen we meer! Let ook eens op de glunderende Lammert Kruizinga, tunnelbuur en tot het laatst felle tegenstander van dit verleggingsproject. Hij glundert van oor tot oor! Heeft zeker al een seintje gekregen in de buurt te blijven…
IMG_4708 verkl
Nee, het is niet wat je denkt dat het is… De burgemeester heeft niet uit volle borst het Grunnens Laid ingezet en geeft ook geen parodie op Queens Freddy Mercury met “We are the champions!” Hij introduceert mevrouw Els van Grol van Rijkswaterstaat die het kanaalgedeelte inclusief de economische waarde gaat verwoorden.
IMG_4714 verkl
Gelukkig, ook zij houdt haar inbreng beperkt, al heeft ze voor de zekerheid, net als Gedeputeerde Mark Boumans, een spiekpapier meegenomen. Uiteindelijk is de verbetering van de vaarweg Lemmer/Delfzijl de paraplu boven alle werkzaamheden, ook die van het Project Noord/Zuidhorn. En in 2025 is het hele stuk up to date, van Lemmer tot Delfzijl! (Hoe groot de containers dan inmiddels zijn? Gewoon met de voorbereiding van een nieuw project beginnen: Bruggen verhogen, kanalen uitdiepen, misschien toch hier, of daar, een aquaduct….)
IMG_4711 verkl
Een geïnteresseerd luisterende Geert Jan Goedhart, van de Provincie Groningen. Hij had/heeft te maken met o.a. de aankleding van het geheel: Bestrating, beplanting, wat doen we met de veldkeien, bushaltes, afrasteringen…. En hij weet ook wel iets van tandems!
IMG_4716 verkl
De bardienst is stil gezet, het bedienende drietal geniet nu zelf even van het geestrijke vocht dat koffie wordt genoemd. Wilt en Jolande de Boer, en Grietje Kalf. Helemaal links een beetje op de achtergrond supervrijwilliger en voormalig burgemeester van Noordhorn, Ginus van der Velde. Hij lacht wat zuinig. “Waar is jouw bekertje, Ginus??!”
IMG_4717 verkl
Nog meer serieuze luisteraars zoals multifunctionele Herman Scholte, rechts. Herman is niet alleen damclubvoorzitter, maar ook werkgroeplid van de “Tsjernobylkinderen”. Heeft er al een reis Wit Rusland vice versa op zitten. In zijn andere vrije tijd hanteert hij graag de metaaldetector. (Nee, de opbrengsten zijn nog niet zodanig dat je daarmee reizen naar Oost-Europa kunt bekostigen…)  De man links? In slaap vallend? Nog geconcentreerder luisteren? Of komt het door het flitslicht?!
IMG_4720 verkl IMG_4721 verkl
De vierde van het openingskwartet, GMB-directeur Gerrit-Jan Van de Pol, vastberaden, duidelijk, no-nonsense. Kun je als bedrijf mee voor de dag komen, en dat doet GMB dus ook! “We hebben hier goed kunnen werken, het was een mooi project, het is op vele niveaus plezierig verlopen!”
IMG_4722 verkl IMG_4723 verkl
De gezichten aan de bovenrand staan op “Genoeg gesproken! Actie!”
IMG_4724 verkl
Eerlijk gezegd, een sympathiek, braaf luisterend volkje dat ook de GMB-directeur beloont met een beschaafd applaus. Actie dus! De onthulling van de tunnelnaam! Daar gaat de Provincie blijkbaar over, dus mag Gedeputeerde Marc Boumans voor de tweede maal aantreden.
IMG_4733 verkl
Een veelzeggende foto! Nee, niet de strik van Boumans, het gezicht van Lammert Kruizinga die de uitverkoren naam heeft bedacht. De neus van Lammert krult ervan… Juist hij, de grootste opponent en niet aflatend waakzame tunnelbuurman, is de prijswinnaar!
IMG_4734 verkl
Prachtige bloemen voor een stralende Lammert Kruizinga, en ook nog cadeaubonnen ter waarde van 100 euro! Ja, waaraan moet ie die nou besteden??! Lammert lacht, niet alleen in zijn vuistje, thuis moet ie (bijna) niet meer bijgekomen zijn van het lachen…
IMG_4740 verkl
En de naam is: GLUPHÖRN!
Het achtervoegsel levert de minste problemen op. Maar “glup”? “Een snee”, aldus Lammert, “een snee in het landschap”… Daar zit wat in!
(Ter Laan zegt o.a. “gapende wonde”, en “spleet”. En ook “gulp”…..)

WORDT VERVOLGD!  (Deel 4 en 5 op http://www.noordhorntoenennu.com)
©foto’s: jan blaauw, 15-09-2014 (Canon EOS 60D zoomlens 17-85)

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Nieuws, Noordhorn, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.