NOORDHORN verandert: Antwoorden ‘vragenuurtjes’ betreffende brug Noord-Zuidhorn

Van de Provincie Groningen (via Yvonne Arnst, communicatieadviseur) bericht gekregen over de antwoorden die gegeven zijn op vragen tijdens de ‘vragenuurtjes‘ in Zalencentrum Balk te Zuidhorn op 27 mei en 11 juni jongstleden. Ik geef hier alleen het gedeelte weer dat gaat over de vervanging van de tafelbrug tussen Noord- en Zuidhorn. (Opvallend is overigens dat er geen woord gewijd is aan de mogelijke versobering van het ontwerp….JB):
t_e1e6fad052

Bericht aan belanghebbenden en omwonenden Aduard-Nieuwklap en nieuwe brug Zuidhorn
4 juli 2014

Op 27 mei en 11 juni jongstleden organiseerden wij een vragenuur in zalencentrum Balk in Zuidhorn. Tijdens dit vragenuur is een aantal vragen gesteld door omwonenden en belanghebbenden. Hieronder vindt u bedoelde vragen en onze antwoorden daarop. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Judy Dekenga (omgevingsmanager) of Bert Kateborg (projectleider), provincie Groningen, telefoonnummer 050 316 49 11.

Vragen over de nieuwe brug Zuidhorn
17. Kan het landbouwverkeer niet uit de dorpen Zuidhorn en Noordhorn worden geweerd? Dit past niet in de nieuwe herinrichting.
Het landbouwverkeer zal voornamelijk over de nieuwe rondweg, de N355 (dus niet over tafelbrug) rijden. Lokaal landbouwverkeer blijft nog door het dorp en over de tafelbrug rijden.

18. Levert de vermenging van langzaam verkeer (o.a. veel schoolgaande fietsers) en (grote)motorvoertuigen/landbouwverkeer (deels vanuit van Starkenborghkanaal Noordzijde) na de brug zeer gevaarlijke situaties op?

Niet alle 600 leerlingen van de brede school gaan via de brug naar de school. De leerlingen komen vanuit diverse richtingen naar de brede school. Na verlegging van de rondweg neemt het aantal motorvoertuigen aanzienlijk af op de brug. Het meeste verkeer gaat om Zuidhorn heen. Naar verwachting gaat veel verkeer dat het centrum van Zuidhorn als bestemming heeft, ook gebruik maken van de vaste brug over het Van Starkenborghkanaal, omdat er op deze route geen sprake is van oponthoud in de vorm van een openstaande brug en gesloten spoorbomen. Doordat er een extra sneltrein gaat rijden in 2017/2018 gaan de spoorbomen nog vaker dicht.
Nadat de verlegging gereed is, wordt de toegestane maximum snelheid tussen Noordhorn en Zuidhorn teruggebracht van 50 km/u naar 30 km/u. Voorts worden de aansluitingen van het Van Starkenborghkanaal noord- en zuidzijde gelijkwaardig, zodat verkeer van rechts voorrang heeft. Dit zorgt voor verlaging van de rijsnelheid ter hoogte van de brug. Tijdens de informatieavonden, in het kader van de landschappelijke inpassing, is over dit onderwerp veel gediscussieerd. Omdat in 30 km/u gebied in principe fietsers op de rijbaan fietsen en het landbouwverkeer nog over de nieuwe rondweg kan rijden, is besloten om geen vrij liggende fietspaden aan te leggen. Ruimtelijk is het wel mogelijk om in de toekomst, indien daar aanleiding toe mocht zijn, alsnog vrij liggende fietspaden aan te leggen. Deze kunnen dan worden aangelegd in de brede groenstroken, die, in het kader van de herinrichting, worden gemaakt.
Tot slot is op basis van de input bij informatieavonden over de nieuwe brug over het Van Starkenborghkanaal en de inpassing hiervan, ervoor gekozen het fietsverkeer op de brug niet te mengen met het autoverkeer. De fietser kan op de brug kiezen voor een vrij liggend fietspad.

19. Kunnen grote vrachtwagens de draai naar de brug richting Aduard, via van het Starkenborghkanaal noordzijde, maken?

Ja, hierop is onder andere de bocht ontworpen.

20. Kunnen de vrachtwagens de draai naar Bouwbedrijf Kooi nog wel maken, nu de Rijksstraatweg smaller wordt?

De Rijksstraatweg wordt versmald tot 6 meter (is nu ongeveer 7 meter). Of een vrachtwagen een bocht kan maken is niet alleen afhankelijk van de rijbaanbreedte, maar ook van de bochtstralen. Deze bochtstralen worden, indien nodig, hierop aangepast.

21. Komt er een oplossing voor het langzame verkeer wanneer de brug eruit ligt?

Ja, er wordt gezorgd voor een tijdelijke oplossing om het langzame verkeer van en naar Zuidhorn en Noordhorn te laten gaan.

 

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Nieuws, Noordhorn, Zuidhorn. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.