NOORDHORN verandert: BERICHT WEEK 26 Prov.Groningen (door Yvonne Arnst BV) + foto’s 25 juni 2014

Donderdag 26 juni 2014 – Blogtijdstip: Plm. 18.30 uur.
Zoals ook al aangegeven op weblog http://www.noordhorntoenennu.com  ben ik deze week 26 en volgende week 27 vooral bezig met het fotografisch vastleggen van de wording van de samenwerkingsschool in Noordhorn. CBS ’t Kompas en OBS De Molshoop gaan samen verder en dat sámen is nu al nadrukkelijk begonnen, voor de zomervakantie. (Prima idee overigens!) Dat betekent dat ik deze twee weken minder prioriteit kan geven aan de wegverlegging N355, inclusief tunnel en NVH-brug. (“Ik kin nait heksen en blaauw vaarven touglieks….”)

Vanmiddag ontvangen, het weekbericht van de Provincie Groningen, opgesteld door Yvonne Arnst, zelfstandig communicatie-adviseur. Belangrijk onderwerp daaruit is het feit dat de stremming van de ‘noodweg’ nog een week langer gaat duren! De verharding van de ‘noodweg’ is door het heen- en weer rijden van de rupsvoertuigen zodanig verslechterd dat er een nieuwe bestrating moet worden gelegd. De verwachting is nu dat de ‘noodweg’ weer open gaat op vrijdag 4 juli a.s. voor álle verkeer…..
IMG_1118 verkl
De rupsvoertuigen in actie in verband met het grondtransport richting de zijkanten van de tunnelkuip. De ‘noodweg’ heeft hier nogal onder te lijden gehad en er wordt een nieuw plaveisel aangebracht. (Maar het blijft een voorlopige oplossing…) De stremming wordt nu waarschijnlijk op vrijdag 4 juli opgeheven!

 

Weekbericht week 26  – 26 juni 2014

Werkzaamheden tot 5 juli
Tunnel en brug
Het aanvullen van de tunnelbak is afgerond. Vrijdag 27 juni start GMB met asfalteren van de rijbaan in de tunnelbak, vanaf de rotonde tot en met moot 10. Voordat kan worden geasfalteerd, wordt een fundering aangebracht en geprofileerd. De afgelopen week is GMB ook gestart met het afwerken van de tunnelbak, zoals het poetsen van betonwanden, zodat daarna een coating kan worden aangebracht. Aan de oostzijde van de tunnelbak wordt een IT-riool aangebracht voor het afvoeren van overtollige water naar de waterkelder. Daarnaast wordt aan de oostzijde van de tunnelbak zand gereden en bouwmateriaal afgevoerd. Al met al geeft dit veel transportactiviteiten.

De betonnen plaat, die functioneert als druklaag, is op de liggers van de brug gestort. De randelementen zijn gemonteerd en worden de komende week afgewerkt. Zo worden maandag 30 juni de leuningen geplaatst. Ook worden er aan de zuidzijde van de brug basaltblokken op het talud voor de landhoofden aangebracht. Dit zijn natuurstenen elementen, die worden aangebracht om te voorkomen dat het talud wegspoelt.

De kraanschepen werken nog altijd verder aan het baggeren bij de bochtverruiming en in de omgeving van Aduard.

Stremming Langestraat
De afgelopen dagen hebben de werkzaamheden veel schade aan het fietspad ter hoogte van de Langestraat veroorzaakt. Het tijdelijke fietspad wordt volgende week verwijderd en de verharding van de Langestraat wordt weer hersteld. De Langestraat blijft daarom gestremd en wordt naar verwachting vrijdag 4 juli weer opengesteld voor alle verkeer.

Werkzaamheden N355 Haakse bocht (Aan de oostkant van Zuidhorn)

Nabij de haakse bocht wordt het verkeer tijdelijk over betonplaten geleid. De rijbaan is er uit  gefreesd. Vanaf maandag wordt de fundering gereed gemaakt en worden de geleidebanden aangebracht. Vrijdag 4 juli wordt de rijbaan dan weer geasfalteerd. Daarna worden de tijdelijk aangebrachte betonplaten aan de westzijde van de rijbaan verwijderd en aan de oostzijde van de rijbaan hergebruikt. Vervolgens wordt het verkeer over deze tijdelijke rijbaan geleid. Zo voorkomt GMB een algehele stremming en kan het verkeer doorrijden.

Drinkwaterleiding
Vanaf de grondlichamen wordt een sleuf richting de tunnel gegraven. In deze sleuf wordt de drinkwaterleiding aangebracht, waarna de sleuf weer wordt gedicht. Deze werkzaamheden geven geen verkeershinder.

Reparatie gasleiding Enexis
Enige tijd geleden is met het plaatsen van een damwand de coating van de gasleiding van Enexis
beschadigd. Inmiddels is de damwand verwijderd en de coating opnieuw aangebracht. De coating wordt opnieuw doorgemeten en als de eindmeting positief is wordt de damwand teruggeplaatst. Hierna worden de leidingen aangesloten en kan de oude zinker worden verwijderd. Vervolgens kan dan het kanaalvak tussen de tafelbrug en de spoorbrug worden gebaggerd. Naar verwachting is de Gasunie voor de bouwvak klaar en gaat Martens-Van Oord na de bouwvak aan het werk.

Webcam
De bouw van de tunnel is te volgen via de webcam. Zie http://www.provinciegroningen.nl.

Contactpersoon GMB en noodnummer
De inloopmiddag is maandag van 14.00 uur tot 17.00 uur bij het hoofdaannemersbedrijf GMB aan de Industrieweg 5 te Noordhorn. Janko Haaksema (GMB) is voor suggesties en klachten bereikbaar op telefoonnummer 06 – 53 58 71 59 of per mail via: gmbprojectzuidhorn@gmb.eu.
IMG_1119 verkl
Deze rups rijdt met zijn volle bak achterwaarts naar de grijper aan de noordkant van de tunnelkuip. Lossen en nieuwe grond halen….
IMG_1120 verkl
IMG_1121 verkl
Het ‘ingraven’ van de tunnel en het egaliseren van de grond is, volgens het weekbericht van de provincie, deze week klaar.
IMG_1114 verkl
De “Progress” met de grijper van Martens en Van Oord is bij de damwandkuip van de verzonken buizen (zuidzijde kanaal) niet meer nodig en verwijdert zich…
IMG_1116 verkl
De “Progress” zoekt een nieuwe werkplek, er valt nog meer te baggeren! Belangrijkste nieuws, meegenomen in het weekbericht van de Provincie Groningen: De coating rond de nieuwe, verzonken buizen van Gasunie en Enexis is hersteld en in orde bevonden. (Zegsman: Taeke Jager, informatiebron: Mechielsen die aan de zuidkant van het kanaal grijpwerk doet…) De oude buizen zullen dan binnenkort wel worden verwijderd nadat de nieuwe zijn aangesloten. Kan er ook daar worden gebaggerd….
IMG_1122 verkl
De Kerstboomboerderij verkoopt al vanaf 6 december 2013 kwaliteitsbomen voor €12,50….. Het gaat maar door, volgens de mededeling die (nog steeds) op het “stroomhok” aan de Oosterweg hangt…
IMG_1126 verkl
Woensdagavond 25 juni jongstleden heb ik in mijn eentje nog eens goed het schoolgebouw aan de Oosterweg “beleefd”. Ook foto’s gemaakt, zoals deze… Lichtspel in een leeg lokaal… Nog een ruime week en dan is het onderwijs in dit gebouw (dat in februari 1956 in gebruik werd genomen) voorgoed verleden tijd….. Te beredeneren valt het, maar gevoelsmatig is het moeilijk te ‘bevatten’… Wat er met het gebouw gaat gebeuren? Verkoop aan een projectmakelaar en verbouw tot appartementengebouw (met behoud van het karakteristieke schooluiterlijk?)…..
Meer nieuws over de samenwerkingsschool Noordhorn op http://www.noordhorntoenennu.com.

©foto’s: jan blaauw, 25 juni 2014 (Canon you can!)

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Nieuws, Noordhorn, School, Zuidhorn en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.