NOORDHORN verandert: Tunnelbouw en randgebeuren… Foto’s 26 juni 2014

Vrijdag 27 juni 2014 – Blogtijdstip: Plm. 15.15 uur.
Een wat dreigend benauwde vrijdag tot nu toe, maar meer dan wat regenspatten heeft het niet gebracht, tot nu toe…. Dat moet eigenlijk ook niet, want er is straks vanaf half vijf een groot pleinfeest bij ’t Kompas aan het Hamsterpad vanwege het samengaan van beide Noordhorner basisscholen. Bij zoiets hoort eigenlijk geen regen…
Vanmorgen al op tijd naar de warme bakker in het grootdorp en daarna foto’s gemaakt bij zowel De Molshoop aan de Oosterweg als bij ’t Kompas aan het Hamsterpad. Op beide plekken betekende deze morgen eigenlijk het einde van het zelfstandige bestaan als OBS De Molshoop en CBS ’t Kompas… 
 Vanmiddag zijn alle kinderen naar het ‘Spijkerdorp’ bij Drachten, een gezamenlijke activiteit. Volgende week? Voor een groot deel in het teken van de verhuizing van de Molshoop naar het Hamsterpad, inpakken, vervoeren (met een Erkende Verhuizer…) en uitpakken… Sommige voorwerpen die geen plek meer kunnen krijgen in het huidige gebouw van ’t Kompas, gaan naar de school aan de Oosterweg, voorlopige opslag. Slotactiviteiten? Zie ook het recente nummer van “Noordhorn Nu” (juli/augustus 2014)! Vanaf week 27 is er eigenlijk maar één school meer in Noordhorn, de samenwerkingsschool!

Terug naar het dorp, naar het kanaal, naar het tunnelterrein…. Foto’s van 26 juni jongstleden:
IMG_1130 verkl
Opvallende erebogen van ballonnen bij de entree van koren- en pelmolen “Fortuna”. De jongste dochter van de familie Van der Veen (woonhuis links, ‘onder de molen’)  trouwde en de huwelijksplechtigheid vond plaats in de molen die ook trouwlocatie is!
IMG_1132 verkl
Opvallende activiteiten bij de reparatieplek van de verzonken buizen van Gasunie en Enexis. STERK (in heiwerk) is bezig damwanden weg te halen. Uit het weekbericht 26 van de Provincie Groningen (zie vorige blog!) valt op te maken dat de buizen nu in orde zijn bevonden. Dat betekent verwijdering van de damwanden, aansluiten van de nieuwe leidingen die dieper liggen dan de huidige, afsluiten van de oude leidingen, verwijderen van de oude buizen, alsnog baggeren tot de gewenste diepte….. En dan is er weer een stukje Vaarweg Lemmer-Delfzijl verbeterd!
IMG_1134 bew verkl
Vanaf de noordkant is het met de lutje Canon gebrekkig fotograferen… Ingezoomd op de werkplek aan de zuidkant bij de entree van de oude sportvelden….
IMG_1141 bew verkl
Een damwand wordt uit de kanaalbodem getrokken….
IMG_1142 verkl
De lange plaat wordt heel voorzichtig plat neergelegd en kan dan worden afgevoerd….
IMG_1143 verkl
Foto’s van donderdagavond 26 juni, toen de werkzaamheden op en bij het tunnelterrein vanzelfsprekend stil lagen….Hier de plek van de ‘noodweg’ die nog een week langer voor alle verkeer gesloten blijft vanwege noodzakelijke herbestrating. Naar verwachting gaat deze Langestraatverbinding op 4 juli weer open, voor alle verkeer. (Zie Weekbericht 26 Provincie Groningen).
IMG_1145 verkl
Grijperarm in ruste bij betonplaten die blijkbaar al verwijderd zijn uit het gebied van de ‘noodweg’…
IMG_1147 verkl
Wordt hiermee de ‘noodweg’ bestraat?!
IMG_1148 verkl
Er is ook en passant een forse boomstronk verwijderd…. (De meningen over het noodzakelijk zijn van de kap blijken niet eensluidend….)
IMG_1149 verkl
Geëgaliseerd tunnelterrein bij de moten 5 tot en met 10, richting noordwest….
IMG_1151 verkl
Voor zo ver ik weet is dit geen verzonken putdeksel, maar verschaft de opening toegang tot de verlichtingstechniek, nodig om de tunnel te kunnen verlichten.
IMG_1153 verkl
’s Avonds bij ondergaande zon krijgt het landschap een gouden glans…. Ook op en bij het tunnelterrein, wat een verandering in korte tijd! Links tunnelmoot 6, op de achtergrond het oostelijke deel van de tunnel…
IMG_1154 verkl
Inmiddels ben ik bij de rotonde aangeland, waar sporen erop wijzen dat een enkele autobestuurder het wel ‘grappig’ en ‘spannend’ vond zijn vierwieler over de rotondebult te sturen…. Eigentijds heldendom, “zie ons eens durven!”
IMG_1155 verkl
De plek vanaf rotonde richting tunnel waar Oosterhof Holman voorbereidend werk verricht voor de asfaltering. Eerst zand, dan een tussenlaag van ‘gemalen steen’, dan de eerste asfaltlaag….. Maar die komt pas de komende week vermoed ik…
IMG_1157 verkl
IMG_1159 verkl
Het westelijke deel van de rotonde met op de achtergrond links de woning aan de Mokkenburgweg, waar de familie Hekkema bezig is het huis te ‘ontruimen’. Bestemming van het lege pand? Aangekocht door de gemeente is te horen in de wandelgangen, op de nominatie om te worden gesloopt….

©foto’s: jan blaauw, 26 juni 2014 (Canon Ixus 150)

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Nieuws, Noordhorn, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.