DUVEKOATER nummer 51, tijdschrift voor regionale historie, uitgave van de Historische Vereniging Scheemda e.o. (vervolg)

Beloofd is beloofd, ik zou nog terugkomen op de inhoud van DUVEKOATER nummer 51, april 2013.

Voorplat DUVEKOATER 51

Voorplat DUVEKOATER 51

Wat opvalt in en aan DUVEKOATER 51 (net als aan voorgaande Duvekoaters) is de leesbaarheid en de verscheidenheid, aangevuld met vele boeiende foto’s! Niet alleen het roemruchte verleden van hotel Panman, ook het verhaal over de draaimolen die de Oranjeboom verdrong en het artikel over Hotel De Witte Zwaan in Oostwold. Voor ons altijd een baken als we op de fiets (achterop bij pa of moe) terugkeerden uit Drieborg of vanuit de polder….. Bij De Witte Zwaan was het niet zo ver meer naar huis….

De Witte Zwaan, bladzijde 22 in Duvekoater 51

De Witte Zwaan, bladzijde 22 in Duvekoater 51

Wat altijd (in ieder geval voor mensen die een sterke binding met Oost-Groningen hebben) interessant is, zijn de berichten en berichtjes uit de Winschoter Courant van 50 jaar geleden, in dit geval dus 1963. Een afscheidsfoto van de heer F.Broekema als hoofd van de ULO in Scheemda, terwijl hij een cadeau krijgt aangeboden door de leerlingen Bert Uffen en Wessel (toch geen Edzo???) Luchtenborg.
Ook staat er een berichtje in over de reis die “Instuif Esbörg” maakte naar Bunnik voor een soortement jazzweekend. Het ging vooral om een weerzien met het echtpaar Van Gerven die eerder jeugdherberg “De Esbörg” in Scheemda beheerden en in 1963 de jeugdherbergouders in Bunnik waren. Tevens draaide het om de Junior Jazzband onder leiding van Adolf Robertus.  Voor ons was die reis een hele belevenis, zo vaak kwamen we toen nog niet buiten het noordelijke landsdeel….

Eigen foto van het theehuis nabij de jeugdherberg in Bunnik, voorzien van dezelfde naam "Rijnouwen"

Eigen foto van het theehuis nabij de jeugdherberg in Bunnik, voorzien van dezelfde naam “Rijnouwen”

Een deel van de groep Instuifjongeren die deelnamen aan de reis naar Bunnik, in het Theehuis. Vlnr: Riekus Niewold, Gerrie de Grooth, Harrie Hoogstraten, KOert Schröder, Jacob Stijkel en Folly Brijk.

Een deel van de groep Instuifjongeren die deelnamen aan de reis naar Bunnik, in het Theehuis. Vlnr: Riekus Niewold, Gerrie de Grooth, Harrie Hoogstraten, KOert Schröder, Jacob Stijkel en Folly Brijk.

Merkwaardig genoeg tref ik mijn eigen naam ook twee keer aan in deze berichtjes uit de Winschoter Couranten van 1963. Eerst vanwege de organisatie van maandelijkse disco-avonden in de grote zaal van de Esbörg. De Junior Jazzband verzorgde voorgaande dansavonden, maar werd uiteindelijk te duur…. (Misschien was er ook iets anders dat meespeelde, het precieze weet ik niet meer…) In ieder geval nam ik mijn koffergrammofoon (luidspreker in de deksel…) mee naar Scheemda, leenden we her en der plaatjes (o.a. van Muziekhandel Kuipers en van Cliff-Richard-fan Jan Groenbroek Rzn) en verzorgden geslaagde avonden. Riekus Niewold als speaker, ikzelf als plaatjesdraaier…. Soms sloeg de pickup-arm een groef over door het enthousiaste dansen….
Ik word ook samen met Jantje Oosting en Beno Doedens opgevoerd als initiatiefnemers voor de oprichting van een vereniging van oud-ULOscholieren…. Kijk, hierbij laat mijn geheugen me volledig in de steek, ik herinner me er helemaal niets van! Verdrongen???! Bedoeling was blijkbaar jaarlijks een reünie te organiseren. Dat is er in ieder geval niet van gekomen….
2013-04-27 09-48-23_2216
Foto uit “Duvekoater” 51 met voorwerpen uit het veen, in dit geval geschonken aan de collectie van de boerderij Hermans Dijkstra door de familie Levering. “Houten plateaus die onder de paardenhoeven werden bevestigd om te voorkomen dat de dieren in de zompige veengrond zouden wegzakken.”

Een prachtig blad, DUVEKOATER 51! (Zie ook www.historiescheemda.nl)

 

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Midwolda, Scheemda, School en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.