WINSCHOTEN 1966: Hemmo Blaauw versus kweekschooldirecteur M. de Weger….

Ach, elk heeft zo zijn jeugdzondes…. Alhoewel, broer Hemmo was 22 toen hij in conflict kwam met de directeur van de Rijkskweekschool te Winschoten, toen sinds enkele jaren nieuw gevestigd aan de Mr. Stikkerlaan. Hemmo was toen al onderwijzer aan de kleine openbare lagere school te Meerland, waar meester Huisman de scepter zwaaide.  Hij had in 1965 zijn volledige bevoegdheid gehaald. Naast de kweekschoolstudie was hij o.a. actief geweest als gezichtbepaler van het Jongeren Dollard Comité, waarin hij zitting had namens de Socialistische Jongeren Groep Winschoten (SJGW). Toen al was de blik gericht op hoofdstad Amsterdam, want daar gebeurde “het”…. De organisatie van de informatievond over Vietnam was een van de laatste activiteiten die Hemmo in Oost-Groningen entameerde. Hij verkaste van Meerland naar Mokum, werd daar leerkracht aan een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Over de Vietnamavond ontstond dus het meningsverschil met kweekschooldirecteur De Weger die niet toestond dat er aanplakbiljetten werden opgehangen op de kweekschool. Vietnam was toen nog een politiek uitermate gevoelig onderwerp, het roepen van “Johnson Moordenaar” een strafbaar feit. Het argument van De Weger geen politiek zijn school te willen binnenhalen werd destijds breed onderschreven. Nu kijk je daar wat genuanceerder naar, bijna 50 jaar later….. (Ook gezien het feit dat directeur De Weger in 1967, een jaar later dus, volledig de kant koos van Israel in de tijd van de Zesdaagse Oorlog en zelfs kweekscholieren stimuleerde zich op te geven als collectanten….)
Hoe ik zo op dit onderwerp uit de zestiger jaren kom? Ik vond een oud krantenknipsel uit “Het Vrije Volk” waarin het Winschoter conflict tamelijk eenzijdig uit de doeken werd gedaan. “Het Vrije Volk” had toen niet veel strijdbaars meer en stierf niet veel later een betreurde (bij oudere linkshouders) dood….:

artikel in "Het Vrije Volk" mei 1966

artikel in “Het Vrije Volk” mei 1966

Kleuterschoolfoto uit 1948 met kleuterjuf Heikens en helemaal links vooraan Hemmo Blaauw

Kleuterschoolfoto uit 1948 met kleuterjuf Heikens en helemaal links vooraan Hemmo Blaauw

Foto toneelluk O.L.S. Midwolda 1953 met tweede van links, met pet en melkkrukje: Hemmo Blaauw

Foto toneelstuk O.L.S. Midwolda 1953 met tweede van links, met pet en melkkrukje: Hemmo Blaauw

Foto uit de Scheemder ULO-periode (1956-1960) met vooraan, met fikse haardos, Hemmo Blaauw

Foto uit de Scheemder ULO-periode (1956-1960) met vooraan, met fikse haardos, Hemmo Blaauw

Foto kweekschoolklas voor het oude gebouw aan de Engelselaan in Winschoten, plm.1963? Middelste rij, helemaal links, met gebreide das, Hemmo Blaauw. (In het midden leraar ds.Rawie, de vader van poëet Jean-Pierre)

Foto kweekschoolklas voor het oude gebouw aan de Engelselaan in Winschoten, plm.1963? Middelste rij, helemaal links, met gebreide das, Hemmo Blaauw. (In het midden leraar ds.Rawie, de vader van poëet Jean-Pierre)

Foto’s kleuterschool en OLS: Boek “115 jaar Openbaar Onderwijs in Midwolda” (Theo Kiewiet) ©1996
Foto’s ULO Scheemda en Kweekschool Winschoten: Familie-album Blaauw

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Familie, Politiek, School en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op WINSCHOTEN 1966: Hemmo Blaauw versus kweekschooldirecteur M. de Weger….

 1. groninganus zegt:

  Jan, weet je dat je broer Hemmo ook voorkomt in het onlangs verschenen boek Provo van Marco Otten? Pagina 131 en 132.

  • janbee22 zegt:

   Harry, bedankt voor de tip. Nee, ik wist het niet. Ik heb het boek zelf, maar nog niet gelezen. Wel de door jou genoemde pagina’s opgezocht. Boeiend, zo’n terugblik. Ik weet er nog wel iets van, maar het beeld blijft wat wazig. Ik zal het er nog eens met mijn broer over hebben.

 2. jan siert meijer zegt:

  Dominee Rawie poogde ooit mij de juistheid van het verhaal van de onbevlekte ontvangenis bij te brengen. Daar ik mijn broer , Marinus Meijer , op deze foto zag , wilde ik even reageren. Mooi dat oude gebouw. Collegiale groeten Jan Siert Meijer. ( hoofdakte 1959 , woonachtig te Gorssel Gelderland).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.