MONDRIAAN in de mode, bijna 50 jaar geleden….

In de eerder genoemde map met reproducties trof ik een tweetal knipsels aan over MONDRIAAN. Het eerste knipsel komt uit de ‘Panorama’ (nr.41-29) van herfst 1965.  Een fraaie kleurenfoto uit Parijs met drie strak geklede en kijkende modellen in Mondriaan-look. Mode-ontwerper Yves Saint-Laurent wijdde zijn hele najaarscollectie aan de (latere) stijl van de Nederlandse schilder. (Volgens het verhaal doordat hij een boek over Mondriaan kreeg van zijn moeder…) Overigens was Saint-Laurent toen niet de enige die kleding ontwierp in non-figuratieve Mondriaanstijl…. Mondriaan was dat jaar volop in de mode!

Mondriaan in de mode van '65

Mondriaan in de mode van ’65

In HET PAROOL van zaterdag 20 november 1965 een artikel onder de kop: “Mondriaan beïnvloedt onze nachten”. Een fraaie foto met modellen als illustratie en informatie over Mondriaan en de Parijse mode van de moderedactrice van Het Parool:

Deel van de foto bij het Mondriaanartikel in HET PAROOL van 20 november 1965

Deel van de foto bij het Mondriaanartikel in HET PAROOL van 20 november 1965

Pieter Cornelis Mondriaan (1872-1944), een Nederlandse pionier van de abstracte kunst, die ook de mode beïnvloedde. Het echte werk van Mondriaan is o.a. te zien in het Stedelijk Museum te Amsterdam, dat net als het Rijksmuseum en het Van Goghmuseum zijn deuren weer heeft geopend, aan het Museumplein.
Wat de mode destijds kostte?
De nachthemdjes links droegen een prijskaartje van ƒ29,75 (guldens dus…) en de BH ƒ12,50…. Voor de step-in werd ƒ26,50 gevraagd…

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Kunst en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.