ZUIDHORN: Ruim zicht op Briltil, vanaf Van Speykstraat……

Met ingang van 6 november 1967 werd ik (Jan Blaauw, voor nieuwkomers….) onderwijzer aan de O.L.S. Zuidhorn, het oude gebouw aan de Frankrijkerlaan, dat al geruime tijd geleden een metamorfose onderging, tot appartementengebouw.  Eerste jaren in de kost bij de dames Meinema aan De Gast 8a, getrouwd met Gé van Dijk (Scheemda) in december 1969. Helaas bleek toevallig onze woning ( 1 van de 8 nieuwe huurwoningen aan de Burg.Cleveringalaan, ‘natuurlijk’ nummer 13… ) niet op tijd klaar. Mijn ouders gingen elders logeren, wij mochten de wittebroodsdagen doorbrengen in hun bejaardenhuisje in Hoogeveen! (Enige besmuikte hilariteit was daarover wel bij de oudjes van wijk Draco….)  Uiteindelijk hebben we tot 11 januari 1974 in Zuidhorn gewoond; toen verhuisden we naar de Verlengde Oosterweg 33 in Noordhorn, nog steeds onze woonplek!
De twee jaar op kamers hadden zo hun eigen bekoring, maar ‘behelpen’ was het ook… Vrijdags aan het eind van de middag met de trein naar of Scheemda (schoonouders) of Hoogeveen (waar mijn ouders sinds korte tijd woonden). In het laatste geval kwam Gé met de trein vanuit Scheemda naar de Stad, troffen we elkaar daar om samen verder te reizen. Eerlijk gezegd verveelde dat vrij gauw, we maakten trouwplannen en schreven ons in voor een huurhuis. Dat inschrijven ging toen nog bij de gemeente Zuidhorn die een eigen woningstichting had. Toen het bericht kwam dat we een huis toegewezen hadden gekregen, waren we zowel blij als “angstig” voor de komende drukte. Dat het goed ging komen, stond voor ons vast. Gé werkte bij de Raiffeisenbank in Scheemda, maar niet echt meer met plezier. Als je in die jaren trouwde, nam ‘de vrouw’ ontslag (of werd daartoe genoodzaakt…)
Samen met collega Dries Pepping (die in 1968 naar Zuidhorn kwam) ging ik door de week ’s avonds nog wel eens een kijkje nemen aan de Burg.Cleveringalaan. Hoe ver waren de bouwers van Huizinga gevorderd met de woningen? Op een mooie zomeravond liepen we dan ook nog wel eens naar het hek aan het eind van de Van Speykstraat, met uitzicht over de velden richting Briltil (toen Briltil nog echt Briltil was…) Daar stonden we nog wel eens te filosoferen, afgewisseld met een geintje… Nee, toen bevroedden we niet dat de open ruimte richting Briltil zo ‘snel’ zou worden volgebouwd. Evenmin was er sprake van een transfer naar Noordhorn. En het al te vroege overlijden van Dries, daar was nog helemaal geen sprake van….

Zicht op Briltil vanaf de Zuidhorner Van Speykstraat, december 1970

Zicht op Briltil vanaf de Zuidhorner Van Speykstraat, december 1970

Foto: jan blaauw,  Practica (december 1970)

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk, School, Zuidhorn en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.