VOETBAL INFORMATIEBLADEN – Wie kent ze nog? (deel 2)

Nog 4 voorbeelden uit de VOETBAL INFORMATIE BLADEN, een uitgave van ‘Voetbal Info’ (Den Haag), eind jaren zestig, onder redactie van Hans Molenaar en Eric Ooyman. Ik weet niet hoe lang de uitgave van deze informatiebladen is doorgegaan. En of ik zelf mijn abonnement voortijdig heb afgebroken, of dat het initiatief een schone dood is gestorven… In ieder geval wil ik nog een paar voorbeelden geven. Deze bijvoorbeeld:
2013-04-20 19-43-17_2161
Het elftal van het Portugese Benfica, halverwege de jaren zestig. Benfica was in het begin van de jaren zestig de grote verrassing in het toernooi om de Europacup (waaraan alleen landskampioenen mochten deelnemen). De Portugese club wist zowel in 1961 als in 1962 de felbegeerde Europacup te winnen, tot verrassing van velen! Gedoodverfde favoriet was het Spaanse Real Madrid, een team waarvan ik ook vond dat het onverslaanbaar was…. Volgde de ontnuchtering door Benfica, vond ik allesbehalve leuk, herinner ik me nog! Later relativeer je dat wel weer, maar toen…. Eigenlijk leek het wel een soort ‘majesteitsschennis…’ Er zaten trouwens prachtige voetballers bij! Niet alleen Eusebio, maar ook eentje als de routinier Coluna! Het mooie van die jaren was dat de competitie nog echt vooral om de voetbaleer ging, om het sportieve succes. En nu? Een kwestie van ‘talloos veel miljoenen…’
2013-04-20 19-44-28_2162
Wat voor naam kon zo’n voetballer nou beter hebben dan…. BEST?!!
Een onnavolgbare voetballer
, zeker in zijn ‘gezonde’ periode… Inderdaad, de Noord-Ierse voetballer ging af en toe als een wervelwind over het voetbalveld. Grillig, maar doeltreffend! De Beatle onder de voetballers, bovendien ook nog eens fotomodel! In 1968 Engelands voetballer van het jaar, aan het eind van dat kalenderjaar ook Europees voetballer van het jaar! Speler van het ‘beroemde’ Manchester United dat toen de gevolgen van de ramp van München (1958) sportief volledig had overwonnen. Het werk vooral ook van manager Matt Busby die in 1945 in dienst trad bij de Mancunians en de vliegramp in 1958, zwaargewond, overleefde. In 1968 werd Busby in de adelstand verheven na het winnen van de Europacup, vanaf dat moment: Sir Matt Busby!
2013-04-20 19-45-40_2163
2013-04-20 19-52-23_2167
Nog zo’n club die in de jaren ’60 tot mijn verbeelding sprak!
Eigenlijk was dat het werk van slechts één speler: Gianni Rivera! Een jonge, frêle voetballer die de ene meesterlijke pass na de andere verstuurde! In het ervaren team van AC Milan vertegenwoordigde Rivera de verjonging die beslist noodzamelijk was. De grote namen waren toen natuurlijk de Zweed Hamrin, de latere trainer Trappatoni , de Duitse back Schnellinger en de lange doelman Cudicini. Voor mij hoorde goaltjesdief Altafini daar ook bij. Maar de bekoring kwam toch voornamelijk van stilist Rivera, een streling voor beide ogen!

Bron: VOETBAL INFORMATIE BLADEN (Uitgave van ‘Voetbal Info’, Den Haag)

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Sport en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.