VOETBAL INFORMATIE BLADEN – Wie kent ze nog?

VOETBAL heeft een groot deel van mijn leven ‘beheerst’. Al voor mijn achtste was ik gek op voetbal, vooral zelf een balletje trappen. Dat zette door. Ook als tiener en adolescent was voetbal voor mij belangrijk en toen ik de ‘echte’ volwassenheid binnenstapte, als onderwijzer aan de O.L.S. Frankrijkerlaan te Zuidhorn, was voetbal nog steeds nadrukkelijk aanwezig. Daar hoorde toen ook een abonnement bij op het ‘nieuwe’ voetbalmagazine Voetbal International, waarschijnlijk toen onder hoofdredactie van iemand als Joop Niezen. Via V.I. maakte ik kennis met de voetbal informatie bladen,  een uitgave van ‘Voetbal Info’ (Den Haag). Een zijtak van V.I.  neem ik aan. Hans Molenaar was de samensteller en die schreef ook voor Voetbal International, vooral over internationaal voetbal. Foto’s kwamen van Piet van der Klooster en Robert Collette o.a. en ook zij waren toen V.I.-bekenden. Net als tekenaar Dik Bruynesteyn. De ringband met deze losbladige internationale voetbal encyclopedie vond ik op zolder terug. Nostalgie, ongetwijfeld…. (Wie weet nu nog wie Jacques Roggeveen was… Of Lambert Verdonk…)

Volop informatie, foto’s en tekeningen!
Zoals de stand in de hoogste voetbalcompetities van diverse Europese landen, halverwege het seizoen 68/69, met Feijenoord als Nederlandse herfstkampioen:
2013-04-20 19-47-05_2164
Go Ahead (Deventer) uitstekend presterend op het hoogste niveau, net als Sparta (Rotterdam)! DWS (Amsterdam) bestond nog, net als Holland Sport (Den Haag) en DOS (Utrecht). Twee Limburgse clubs onderaan, verder naar boven vinden we GVAV! (De Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging)  Het vreemde was dat het Utrechtse DOS (Door Oefening Sterk) jarenlang mijn favoriete club is geweest, om onbekende redenen…. De klank van de naam sprak mij blijkbaar aan, net als de bijnaam “de kanaries”, vanwege de gele shirts met een zwarte V. En voetballers als Tonny van der Linden, Frans de Munck, Cock Luyten, Lammers, Van de Bogert… waren mijn idolen! (Vooral eerstgenoemde met zijn prachtige balbehandeling). Fan van GVAV was je als Groninger ‘automatisch’, discussie daarover bestond niet….
Een van mijn voetbalhelden in de jaren zestig werd de Winschoter Klaas Nuninga. Toen ik op de Winschoter Rijkskweekschool kwam, zat Klaas Nuninga in een van de hogere leerjaren. Toen hij als 16-/17-jarige zijn opwachting maakte in het eerste elftal van W.V.V. (toen nog op het sportterrein in de bomenbuurt), ging ik speciaal voor hem naar het sportpark in Sodom. (Tot verdriet van mijn vader die een bloedhekel had aan die “aigenwieze” Winschoters…) Via Be Quick en GVAV kwam Nuninga uiteindelijk bij Ajax terecht en ook daar was hij een van de redenen dat mijn voorkeur verschoof van Utrecht naar Amsterdam. (Later versterkt door prima Winschoter voetballers als Jan Mulder en Arie Haan).
2013-04-20 19-55-22_2168 verkl
2013-04-20 19-50-08_2166

Bron: VOETBAL INFORMATIE BLADEN (Uitgave van Voetbal Info, Den Haag)

WORDT VERVOLGD

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Persoonlijk, Sport en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.