Vogels broeden, niet meer kappen en snoeien!!!

Voor elke vogelliefhebber is de website van Vogelbescherming Nederland een waar Luilekkerland…. (En de Nieuwsbrief van Vogelbescherming brengt het lekkers regelmatig en uitnodigend onder de aandacht!) In de genoemde Nieuwsbrief, de meest recente, ook aandacht voor het kap- en snoeiverbod dat in Nederland wettelijk geregeld is: van 15 maart tot 15 juni mag er niet worden gekapt en niet ingrijpend gesnoeid. Zó staat het in de Nieuwsbrief:
Om te voorkomen dat vogelnesten worden verstoord, is het goed om in de periode van 15 maart tot en met 15 juni geen bomen en struiken te snoeien. Hier en daar een takje verwijderen, als er geen vogels zitten, kan geen kwaad, maar laat de beplanting verder met rust, te meer omdat vogels vaak héél geraffineerd hun nesten weten te verstoppen. Ook na 15 juni is het trouwens goed om op letten of er niet toevallig nog een heggenmus of winterkoning een tweede nest heeft gemaakt. Ons advies is dus: wacht met snoeien tot laat in het najaar.

Het staat in de wet

Het is zelfs in de wet vastgelegd: vanaf het allereerste nesttakje tot het allerlaatste uitvliegende jonkie zijn nesten, eieren en jongen beschermd. Dat is belangrijk omdat vogels in deze periode erg kwetsbaar zijn en snel verstoord raken.

Nestelend winterkoninkje (pardon, winterkoning....) Afbeelding afkomstig uit de Nieuwsbrief van Vogelbescherming

Nestelend winterkoninkje (pardon, winterkoning….) Afbeelding afkomstig uit de Nieuwsbrief van Vogelbescherming

Meer, veel meer op: www.vogelbescherming.nl

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Dieren, Natuur en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vogels broeden, niet meer kappen en snoeien!!!

  1. Kees Kil zegt:

    De gemeente hier, heeft een grote hoeveelheid snoeiafval zoals takken op een hoop in het parkje gegooid met de bedoeling die “ooit” nog af te voeren.
    Nu is het 5 maart en de vogeltjes vliegen nu rond die takken en ik vermoed dat daar nesten worden gemaakt. Mag dat afval nu wel zonder meer afgevoerd worden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.