Fotospeurtocht op ’t Hogeland: Warfhuizen, Usquert, Zoutkamp, Ranum…….

Zoals op www.noordhorntoenennu.com aangekondigd, hiér meer foto’s van de kris-kras-tocht die mijn fotokompaan Michael van Agteren en ik afgelopen zaterdag maakten op het Hogeland. Gewoon via Noordhorn, waar Michael mij oppikte, langs Oldehove naar Warfhuizen, Breede en Usquert. En daarna langs Ranum naar Zoutkamp, naar de vishandel van Gaele Postma. Zo ongeveer, al ben ik nog steeds niet echt thuis in Noord-Groningen… Chauffeur en Nikon-fotograaf Michael wel, ook doordat hij al geruime tijd meedraait als wadloopgids bij Dijkstra in Pieterburen… Met zo’n gids, die ook nog een fotocamera stevig in zijn greep heeft, kun je gerust naar ’t noorden:

BB-uitkijktoren

BB-uitkijktoren

Het blijven merkwaardige bouwsels, de uitkijktorens van de BB…. Deze staat tussen Warfhuizen en Leens, dat heb ik inmiddels begrepen van Andries en Tineke Scheper,  die Noord-Groningen beter kennen dan ik…. Ooit stond er ook zo’n toren aan de Zuiderweg, aan de zuidkant van Zuidhorn. Van oud-Noordhorner Piet Dijk weet ik intussen dat hij tussen 1960 en 1963 nog diensten gedraaid heeft op de uitkijktoren bij Zuidhorn, “vliegtuigen spotten”. Piet vond het mooie jaren!

Kerk en pastorie? Bij Breede

Kerk en pastorie? Bij Breede

Met een beetje goede fotowil passen ze net samen in het beeld. Het opvallende kerkgebouwtje bij Breede en de niet minder opvallende woning… Kerk + pastorie? Ik kan me er iets bij voorstellen… Maar waar kwamen dan de kerkgangers vandaan? Veel huizen staan er niet in de directe omgeving… Of heb ik dat ook al weer mis? Ook opvallend dat de natuur qua tinten nog steeds bij kerk en woning paste, afgelopen zaterdag!

woonhuis in Usquert

woonhuis in Usquert

Heel andere stijl, dit woonpand in Usquert, of aan de rand van…. Is dit familie van de Amsterdamse School of van Berlages bouwstijl? Bekijks zal dit huis wel hebben. En woongenot? Och, als je de onroerend-zaakbelasting en de energiekosten kunt betalen….

Het voormalige gemeentehuis in Usquert, een schepping van architect Berlage, bekend(er) van de Beurs in Amsterdam en het jachtslot op de Hoge Veluwe.

Het voormalige gemeentehuis in Usquert, een schepping van architect Berlage, bekend(er) van de Beurs in Amsterdam en het jachtslot op de Hoge Veluwe.

Hierover heb ik op www.noordhorntoenennu.com al het nodige gezegd (en de rest staat wel op internet, bij Wikipedia…) Het voormalige gemeentehuis van Usquert, nu te gebruiken voor bruiloften en partijen…

Berlagehuis met nabijgelegen 'woning'

Berlagehuis met nabijgelegen ‘woning’

Hier iets meer context…. Het voormalige gemeentehuis met het qua vorm en kleur onderscheidende “Greede“. Dat moeten toch kapitaalkrachtige lui geweest zijn die dergelijke panden konden bekostigen. Ter glorie van henzelf? Bij zulke huizen gaat het toch niet louter om woongenot….

Stenen bank met herinneringsborden. Gevallenen en weggevoerde Joden apart geëerd....

Stenen monument met herinneringsborden. Gevallenen en weggevoerde Joden apart geëerd….

Op de zuidwesthoek bj het voormalige gemeentehuis staat een monument met twee wandplaten. Een herinneringsbord voor de Usquerter gevallenen onder de bezetters, een ander herinneringsbord met de namen van de weggevoerde Joden…. Nu, anno 2013, vind ik dat vreemd.

Eerste steen, gelegd in 1929 door de toenmalige burgervader Welt...

Eerste steen, gelegd in 1929 door de toenmalige burgervader Welt…

Afzonderlijke brievenbus voor de burgemeester, de rest van de post in de iets verder naar achteren aangebrachte brievengleuf voor de secretaris....

Afzonderlijke brievenbus voor de burgemeester, de rest van de post in de iets verder naar achteren aangebrachte brievengleuf voor de secretaris….

Aan de noordkant van de toren een naar verhouding opvallend klein openslaand raam

Aan de noordkant van de toren een naar verhouding opvallend klein openslaand raam

Aan de noordkant ter afscheiding een opvallende bomenrij, ook nog steeds zonder blad

Aan de noordkant ter afscheiding een opvallende bomenrij, ook nog steeds zonder blad

Waarvoor dit Berlagegebouw vandaag de dag kan dienen....

Waarvoor dit Berlagegebouw vandaag de dag kan dienen….

Het zijn de vele details waarvoor je oog dient te hebben... Zoals hier de bijzondere wijzerplaat met de unieke Usquerter tijd.....

Het zijn de vele details waarvoor je oog dient te hebben… Zoals hier de bijzondere wijzerplaat met de unieke Usquerter tijd…..

Dichterbij gehaald, dat bijzondere woonhuis "De Greede". Pracht staaltje woonhuisarchitectuur, al te exclusief...

Dichterbij gehaald, dat bijzondere woonhuis “De Greede”. Pracht staaltje woonhuisarchitectuur, al te exclusief…

typische dorpshuizen, minstens zo interessant...

typische dorpshuizen, minstens zo interessant…

Zelf heb ik niet alleen bewondering voor de uitzonderlijke woonhuisarchitectuur in een dorp als Usquert. Deze kenmerkende ‘arbeidershuizen’ vind ik minstens zo karakteristiek! De verbetering van de woonomstandigheden van de arbeiders en andere, karig bedeelde burgers heeft in betrekkelijk korte tijd een hoge vlucht genomen!

bouwvallige boerderij bij Ranum

‘bouwvallige’ boerderij bij Ranum?

Als ik me goed herinner, staat deze historische boerderij met zijsteunen bij Ranum… (En anders word ik wel gecorrigeerd…) Ook hier schrale grond die behoefte heeft aan regenwater en warmte….

'Landschapskunst' bij de haven van Zoutkamp

‘Landschapskunst’ bij de haven van Zoutkamp

De fraaie gevels aan de havenkant van Zoutkamp. En wie staat daar verderop te gebaren?

De fraaie gevels aan de havenkant van Zoutkamp. En wie staat daar verderop te gebaren?

Gaele Postma himself, de laatste der palingMohikanen in dit visMekka...

Gaele Postma himself, de laatste der palingMohikanen in dit visMekka…

Hier is het goed toeven, reden om af te sluiten!

©foto’s: jan blaauw 6 april 2013 (Canon EOS D400, Tamronlens 28-200)

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Cultuur en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.