Meerdaagse schoolreis naar ‘Het Drouwenerzand’ – begin jaren zeventig – OLS Zuidhorn

Weer iets opgediept uit de oude schoenendoos (zonder deksel)…. Een folder (tegenwoordig wordt zoiets denk ik een ‘flyer’ genoemd…) van het recreatiecentrum “HET DROUWENERZAND” aan de Hondsrugroute, nabij Drouwen, toenmalige gemeente Borger:
2013-04-05 18-18-15_2111
Herinneringen? Ik weet dat de vereniging Volksonderwijs, later omgedoopt tot Vereniging voor Openbaar Onderwijs (markeringspunt voor de afkalving…), hier haar activiteitencentrum “De Kwartjesberg” exploiteerde. Bedoeld voor vergaderingen, conferenties, feestelijke bijeenkomsten en ook voor schoolreizen. Of was dat pas in de laatste fase? We zijn er een keer geweest, met de beide hoogste klassen van de Zuidhorner O.L.S. (Frankijkerlaan), toen meester Wibbens daar nog onbetwist de scepter zwaaide. In november ’67 begon ik daar als onderwijzer van klas 3, een ‘groentje’ nog. Inbreng aanvankelijk zeer gering, ogen en oren open, mond dicht…. Tenminste binnen het team en bij vergaderingen. Dat veranderde toch wel vrij spoedig, mede door snelle wisselingen binnen het team. Je zegt eens wat, laat horen dat je ook een mening hebt, komt voorzichtig met ideeën…. Een van die ideeën betrof de mogelijkheid van een meerdaagse schoolreis voor klas 5 en 6. Hoofdmeester Wibbens had ‘natuurlijk’ klas 6, ik was inmiddels opgeklommen tot klas 5. Wibbens hoorde het voorstel aan, bromde wat, pakte zijn jas en hoed en surveilleerde op het plein. “Het moest maar doorgaan”, zei hij later. “Waarheen?” ‘De Kwartjesberg’ kwam ter sprake, dat was immers van V.O.O., althans, daar was het van gewéést…  Wibbens aan het regelen. We lieten weten wanneer we wilden komen, zou dat kunnen? Ja, het kon! We rekenden erop dat we een (slaap)ruimte voor ons zelf zouden krijgen, achteraf bleek het niet goed te zijn afgesproken. Het kon zelfs helemaal niet…. We belandden met enkele andere schoolgroepen (die vanzelfsprekend veel meer lawaai en geklier produceerden dan wij deden…) samen op één grote slaapzaal. Dat’s niks voor mij, al overleefden we het probleemloos. Het dagprogramma? Ik weet er niet eens zo veel meer van…. We zijn in ieder geval naar het “Natuur- en Dieren Panorama” geweest. Tien diorama’s, natuurgetrouw. Nou ja, daar viel wel wat op af te dingen, maar interessant was het wel, voor kinderen en begeleiders. Alleen, er zijn altijd kinderen die na 5 minuten al zijn uitgekeken…. We waren daar toen nog niet echt adequaat op ingespeeld. Dachten dat we met een praatje bij de plaatjes zo een uurtje konden vullen….

Natuur- en dieren panorama "Het Drouwenerzand"

Natuur- en dieren panorama “Het Drouwenerzand”

Uiteindelijk was ik aan het eind van de driedaagse dolblij weer thuis te zijn, een weekend om bij te komen en slaap in te halen…. Als ik de folder tot het eind bekijk, valt me bij punt 10 ineens iets op:
2013-04-05 18-21-39_2113
Pottenbakker en leraar Johan Broekema, de vader van o.a. dochter Joke Broekema, die als stagiaire de OBS “De Molshoop” (Noordhorn) extra vitaminen toediende en later daar een bijzonder gewaardeerde leerkracht werd. Inmiddels is ze, na enkele jaren de directeursfunctie te hebben vervuld voor de scholen in Aduard en Oldehove, uit het onderwijs gestapt en geniet ze thuis in Niezijl van “man en kinders”, van de heerlijke tuin, van het broeden op nieuwe ideeën, etc.  Haar vader, pottenbakker Johan Broekema, overleed enkele jaren geleden. Te vroeg, hij flikte de kanker nog lang een kunstje, maar uiteindelijk was ie er niet tegenop gewassen. (Johans vrouw was al eerder aan kanker overleden).
Voor de goede orde: De gegevens boven zijn dus van ruim 40 jaar geleden! (Maar dat wist de oplettende lezer natuurlijk al lang…) (JB)

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Cultuur, Dieren, Natuur, Noordhorn, School, Zuidhorn. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.