Gemeentelijke herindeling Westerkwartier – Dagbladdwaling

Gemeentelijke herindeling? Hoofdredactionele dwaling!
De vier gemeenten in het Westerkwartier gaan mxc3xa9xc3xa9r samenwerken. En wat doet de hoofdredactie van het Dagblad van het Noorden? Die dendert met een ongevraagd commentaar als een olifant door de porseleinkast van de bestuurscentra in deze regio. En dat op regiopagina 11xe2x80xa6 (Editie West – 4-4-2009): "Het is hoog tijd dat de gemeenten in het Westerkwartier samensmelten." Een viersterrengeneraal die in vol ornaat zich bij uitzondering te voet waagt tussen het voetvolk en spreekt: xe2x80x9cDixc3xa9 kant op!xe2x80x9d In het soldatendom verdedigbaar, in bestuurlijke centra met zorgvuldig opgebouwde structuren, regels, procedures bespottelijk! Een hoofdredactie van een dagblad hoort er zorg voor te dragen dat repeterende onderwerpen zoals xe2x80x98de gemeentelijke herindelingxe2x80x99 evenwichtig, kundig en inlevend worden verwoord. Een hoofdredactie die eigenlijk zegt: xe2x80x9cSchei uit met dat gefrxc3xb6bel, dxc3xadt moeten jullie gaan doen!xe2x80x9d ontstijgt zijn competentie. Als dat dan vooral verdedigd wordt met woorden als xe2x80x98profijtxe2x80x99 en xe2x80x98kostenbesparingxe2x80x99 in deze tijd van hypotheekcrises en goochelen met miljarden, denk ik op mijn beurt: xe2x80x9cWat een arrogantie! En wat een schrijnend gebrek aan inlevingsvermogen!xe2x80x9d Emoties aan de kant schuiven? Asjeblieft niet, emoties horen thuis in een vitale samenleving! Profijt van eenwording? Kostenbesparing? Voor wie dan wel? Jan met de Pet zal er niet veel van merken, alleen een nog grotere afstandelijkheid.
Resize_of_gemeentekantoor_1_0909200
Gemeentekantoor Zuidhorn – Nog lang niet afgeschreven…..

Een groot gemeentehuis met een efficixc3xabnter werkend ambtenarenapparaat? Een fraaie voorspiegeling, maar de praktijk is anders, kent vele valkuilen en levert zelden of nooit datgene op wat van te voren zo fraai is voorgespiegeld. Een grotere vuist maken??? Illusoir! Meer voor elkaar krijgen? Meer kracht bijzetten? Dat is pas demagogie!
Een krant die nieuws hoort te verstrekken, meningen dient te verwoorden om het democratisch proces gesmeerd te doen verlopen, moet niet zelf zo nadrukkelijk xe2x80x98het onvermijdelijke over ons afroepenxe2x80x99. De vier kernen Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn kunnen financieel best uit, als ze sociaal verantwoord de tering naar de nering zetten. En als ze anders willen, meer samenwerken bijvoorbeeld, laat ze dat dan zelf op hxc3xban manier uitwerken, zonder hoofdredactiemassagexe2x80xa6 Ach, en als de meerderheid straks toch dat fusiepad verkiest, dan ook meteen maar door naar xc3xa9xc3xa9n gemeente Groot Groningen. Dxc3¡n kun je nog eens een vuist maken!
Grootegast_gemeentehuis
Gemeentehuis Grootegast – Hoe lang nog?
www.grootegast.com

Dit bericht werd geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Gemeentelijke herindeling Westerkwartier – Dagbladdwaling

  1. Gelkinghe zegt:

    Ik ben het hier wel mee eens, geloof ik, alleen wil ik op xc3xa9xc3xa9n enkel puntje commentaar leveren op je commentaar. En dat is de zinsnede “ongevraagd commentaar”. Het is toch hopelijk niet zo dat een krant eerst toestemming moet vragen voor zo’n opinixc3xabrend stukje in de zijlijn? Want als we dat al van democratische procedures afhankelijk maken, kunnen we het betreffende onderdeel van de krant gelijk wel afschaffen.

  2. Commentaar vraag je inderdaad niet, dat gxc3xa9xc3xa9f je, al of niet in de zijlijn. Als lezer vraag ik me wel steeds vaker af, of de commentaarwildgroei niet ten koste gaat van een heldere nieuwsvoorziening. En als zo’n commentaar al te uitgesproken is, lijkt (in dit geval) de hoofdredactie wel erg graag op de bestuurszetels te willen gaan zitten. Ik vind nog altijd: xc3xa9lk zijn eigen vak, zijn eigen verantwoordelijkheid. Kritiekloos aanvaarden wat de bestuurders allemaal panklaar maken of bedisselen, hoeft voor mij zeker niet. Maar een krant die al te stellig zegt: “Je moet het zxc3xb3 doen!” en schakel de emoties maar uit, die ter staving ‘slechts’ clichxc3xa9s weet aan te dragen, die krant gaat mij te ver.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.