Schoolmeester te Zuidhorn

Resize_of_schoolmeesterjanfrankrijk "Das war einmal…." Schoolmeester te Zuidhorn in het voor mij onbekende Westerkwartier waar ik voor die tijd alleen dóórreisde, richting Friesland. In de herfstvakantie van 1967 had ik een sollicitatiegesprek met meester Wibbens en, vooral hij, burgemeester Stronkhorst. (Wie de zwijgende andere aanwezigen waren, weet ik niet meer). Ik kon meteen na die herfstvakantie beginnen en dat gaf de doorslag. Mijn voorgangster was er bijna gillend vandoor gegaan en had allerminst de intentie terug te keren, spoed was geboden. Zó begon mijn onderwijsloopbaan pas echt, na tijdelijk werk in Bellingwolde (+++) en Heiligerlee (—). Meester Wibbens als ongekroonde koning bij klas 5/6, Jan Albronda in klas 4, vlak voor zijn overstap naar de MULO (Of heette het toen al MAVO?). Janneke Viëtor in klas 2 en Aafke Wynalda bij de jongsten, zo was mijn beginsituatie aan de Frankrijkerlaan. Tot augustus 1972 bleef ik in het oerdegelijke gebouw met zijn authentieke ganggeur actief. Samen met klas 3 naar klas 4, toen weer terug naar klas 3, vervolgens naar 5. Beetje hinkstapsprongerig, maar wel boeiend met nieuwe collega’s als Dries Pepping, Albert Zwiers en Irene Holub, later ook Aartje Krijger. Als hoogtepunt ongetwijfeld de start van de meerdaagse schoolreizen met als verblijfplaats het recreatieoord "De Pieterberg" bij Westerbork.Schoolreisolszuidhornpieterbergwest  Ondanks de soberheid voor kinderen een uitstekende plek om te recreëren en er nog wat van op te steken ook. (Dat moest toen nog, in die jaren). Fietsen, lopen, instructieve uitstapjes naar hunebedden, musea en boswachters, spelletjes…. Sámen onvergetelijke dagen, waarin je elkaar anders leerde kennen. De mateloze eetlust van sommige kinderen bij het ontbijt, de tegenzin van een enkeling bij alles wat als warme maaltijd werd opgediend, het slapen in nogal benauwde zaaltjes met stapelbedden….. Resize_of_schoolreiszuidhornbijhune Later werd gekozen voor Natuurvriendenhuizen, maar toen was ik al verkast naar Noordhorn en dát is een ander verhaal…

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.