Esbxf6rg Scheemda – jeugd- en jongerenwerk….

Jhesborgscheemda Van 1957 tot 1961 bezocht ik de (M)ULO in Scheemda, deed daar in juli met goed gevolg examen en ging toen naar de Rijkskweekschool aan de Engelselaan in Winschoten. Die Scheemter jaren waren uitermate belangrijk om diverse redenen. Het verruimen van je leefwereld hoorde daar in ieder geval bij. In dat opzicht heeft dorpshuis/jeugdherberg "De Esbxf6rg" aan de Winschoterweg (later Esbxf6rgstraat….) een grote rol gespeeld. Daar kregen we kansen, ruime gelegenheid contact met leeftijdgenoten te onderhouden, ideeën te bespreken en te ontwikkelen, jeugd- en jongerenwerk avant la lettre… Resize_of_bezoekaanbunnikonscherp Tafeltennissen heb ik dáár geleerd. De eerste disco’s werden dáár georganiseerd, al was het nog met mijn koffergrammofoon en geleende plaatjes (Rikus Niewold presenteerde, ik draaide de muziek). Live muziek met het dixielandorkest van Adolf Robertus deed het uitermate goed en werd een begrip in Scheemda en wijde omgeving, en later niet meer betaalbaar. We probeerden sport- en spelavonden van de grond te krijgen, er is getracht de kelderruimtes een zinvolle bestemming te geven met o.a. een draaischijfResize_of_rikusjakobkoertdraaitafel  en een hangruimte. Een oudere generatie met Piet Brouwer, Derk Maarten Drenth en Hans Smit vormde de bron van inspiratie en initiatief. Jongeren deden mee, ook in de organisatie. Dat is al begonnen "onder" het beheerdersechtpaar Van Gerven. Toen vader en moeder Van Gerven verkasten naar Bunnik (JH "Rhijnauwen"), werd het versterkt voortgezet door Gerrit en Binie Kuipers. Sommigen van ons, ikzelf ook, waren enkele jaren "kind aan huis" in de Esbxf6rg. Waar het kon, hielp je mee, met name als er grote groepen arriveerden en er in korte tijd veel werk moest worden verzet. In de keuken bood je de helpende hand, tafels moesten worden gedekt, vaak viel er wel iets af te wassen, kortom, alles waar je thuis de pest aan had, deed je in de Esbxf6rg gráág! Bovendien "zat" je wel eens ergens mee, waarmee je thuis niet uit de voeten kon, maar de huiskamer bij de familie Kuipers bleek geliefd voor het luchten van je hart. Voor mij was de Esbxf6rg een belangrijke schakel in mijn ontwikkeling. Via de familie Kuipers belandde ik ook als assistent in de jeugdherberg in Grou(w). Drie jaar lang vakantiewerk, maar dat is een ánder verhaal…

foto boven: Prentbriefkaart Jeugdherberg "Esbxf6rg" Scheemda
foto midden: Regelmatige jeugdherbergbezoekers, onder wie Gerard Brouwer, Mieke Vink, Betty Drenth: mijn kuif is ook nog zichtbaar
foto onder: Rikus Niewold, Jakob Stijkel en Koert Schreuder bij de draaischijf. Jakob Stijkel is vorig jaar overleden.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.