De pik op buizerds…..

Een heerlijke zondagmiddag in februari. Zonnig, met temperatuur en geur van winter en voorjaar beide. In de benen, anti-spatadersbeweging, ommetje langs N355, Mokkenburgweg en langs het Van Starkenborghkanaal NZ terug "noar t loug", naar huis, waar de thee wacht, en hongerige mussen en merels…. Bij de aansluiting van de Langestraat met de N355 zijn twee Vrienden ijverig bezig met het lichtbord anti-rondweg. Vooral het woord "nooit" vraagt voortdurend onderhoud. De reclameuitingen langs de N355 zijn aangevuld met een forse aandachtvrager voor afvaloplosser Top. Er staat niet bij dat dit "kunstwerk" gemaakt is van hergebruikt afval, zou best eens kunnen….. O, valt dit ook onder verrommeling???
Een jeugdig paar heeft bij de oude route van de Mokkenburgweg over het spoor stoute schoenen aangetrokken en probeert liefdevol de laatste prikkeldraadhindernis zonder kleerscheuren te nemen. Het lukt. "Vroeger liep de weg hixc3xa9r toch langs?" Ja, dat is waar. Alhoewel, zij is De Jeugd zelve, hoeveel Vroeger is er dan eigenlijk? Meest opmerkelijke feit neem ik waar na de (on)welriekende onderdoorgang, bij de boerderij van de familie Datema. Resize_of_buizerd_wikipedia Een vermoeid ogende roofvogel, zo te zien een vrouwtjesbuizerd op leeftijd, zit op een tak in het dichtbijstaande geboomte, vergezeld door twee zwarte kraaien. Ik blijf roerloos staan, de vogels blijken daar geen oog voor te hebben, ik wel voor hen. De kraaien zijn druk doende de forse rover te imponeren om haar tot vertrek te bewegen. De ene kraai trekt de aandacht vlak voor de roofvogel, de andere kruipt achter het dier, schuift met rukjes naar haar toe en pikt dan plots in de vleugels. De grote vogel reageert nauwelijks, strijkt slechts de veren glad, maar blijft. Net als op TV volgen er enkele herhalingen, deze zijn echt. De buizerd weigert mee te "spelen". De zwarte kraaien nokken dan zelf maar teleurgesteld af….
Met enige moeite staak ik het observeren en wandel terug naar Noordhorn, de zon als rugdekking (en op het kalende hoofd is het ook heel plezierig). De vrachtwagens van Koopman staan te genieten van hun rustdag, enkele vissers houden vooral elkaar bezig, het gemotoriseerd zondagmiddagverkeer voedt nieuwe verkeersdruktecijfers. Op de Oosterweg is mijn appeltje voor de dorst aan de beurt (een pxc3xa9xc3xa9r!), de OBS staat evenzeer loom te wezen (de al het hele weekeinde brandende TL-lampen in een van de lokalen compenseren de bezuiniging van de warme-truiendag), de buurjongens verwelkomen me met een lach en een armzwaai. Een middag om in te lijsten, helaas had ik het fototoestel niet meegenomen…
Resize_of_erf_boerderij_datema_2007

foto boven: buizerd – Wikipedia
foto onder: erf boerderij Datema vanaf spoorwegonderdoorgang – xc2xa9janblaauw, april2007

Dit bericht werd geplaatst in Dagboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.