Scharrelkinderen

Al niet zo recent meer, het opmerkelijke artikel van Guus Urlings in het Dagblad van het Noorden van 20 oktober 2007: ‘Scharrelkinderen zijn gezonder’…. Verduidelijkt met een prachtige illustratie van Ruben Oppenheimer ("BOEHHH!" als ringtone…) Illustratiescharrelkinderenrodvhn2010200 doet een nieuwe afkorting haar intrede: NTS (=natuurtekortsyndroom). Columnist Midas Dekkers heeft het al eens op zijn unieke manier verwoord: ‘Moderne kinderen worden gefokt als kippen, in enorme schoolgebouwen sudderen ze op constante temperatuur. Voederautomaten staan op elke gang. Het batterijkind groeit als kool.’ Naar Midas’ stellige mening moeten batterijkinderen weer scharrelkinderen worden. ‘Natuur moet, elke dag’. Wetenschappelijk is de bewijsvoering nog niet echt hard, maar aanwijzingen voor positieve effecten zijn er voldoende. Dat maakt ook auteur Richard Louv duidelijk in het onlangs in het Nederlands vertaalde boek: ‘Het laatste kind in het bos; hoe we onze kinderen weer in contact brengen met de natuur.’ Een uitgave van Jan van Arkel, Utrecht. Prijs 19,95 euro.  Meer informatie is er trouwens te vinden op www.nationaleuitdaging.nl  of op www.hetlaatstekindinhetbos.nl.

Gezien bijgaande foto telt Noordhorn nog wel enkele scharrelkinderen die contact houden met "de natuur". Geen pluk gras gaan ze uit de weg, geen modderkluit jaagt ze angst aan, het slootwater is allerminst bedreigend. Drie jongens bij de afwateringssloot aan de Noordhorner Oostrand. De laatsten?Resize_of_scharreljongens_1

foto xa9janblaauw, november2007

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.