NOORDHORN/ZUIDHORN: Fotojournaal week 17/2016 – Kanaal, scheepvaart, bruggen…. (5, slot)

vrijdag 29 april 2016 (vervolg):
IMG_7909 BO
De sleepboot “Desperado” ligt aan de noordelijke oever van het Van Starkenborghkanaal, ten oosten van de spoorbrug.  Deze sleper verplaatst iedere het bijbehorende werkeiland, een ponton.
IMG_7911 BO
De heier van de Beens Groep die wordt gebruikt nabij de oude spoorbrug om de damwanden de grond in te ‘boren’…. Hoewel er weinig werkvolk aanwezig is op deze vrijdagmiddag, bij de spoorbrug toch nog een kleine handvol…
IMG_7915 BO
En ook de schipper van de “Desperado” is er nog, want het werkeiland moet naar de zuidkant, min of meer het thuisverblijf van aannemer Max Bögl tijdens de brugvervanging.
IMG_7916 BO IMG_7917 BO
Het werk zit erop. Kijken of de deur op slot zit en dan de laarzen schoon spuiten….
IMG_7918 BO
“Laat mij ook maar even…!”
IMG_7922 BO
De met ‘goede aarde’ geladen “Octopus” vaart van hefbrug naar spoorbrug, en verder. Het schip heeft een bouwjaar van lang geleden, 1922! (Bij Walsum in Duitsland). De binnenvaarder is 86 meter lang, 9,5 meter breed, diepgang van 2,96 meter. Tonnage: 1593.
IMG_7926 BO
De “Octopus” passeert de spoorbrug op weg naar Noordhorner Tolhek en de sluis bij Gaarkeuken. Eigenaren R. en J. de Vries van VOF Octopus (Lemmer). Het schip heette eerder o.a. “Haniel 67”, “Helena 2” en “Gerard B”…
IMG_7927 BO
Namiddag, tegenlicht. Het lijkt al donker te worden… Aan de zuidoever het verlaten werkterrein van de spoorbrugvervangers van Max Bögl.

zaterdag 30 april 2016:
IMG_1633 BO
De voormalige pastorie van de Geref. Kerk is zichtbaar door de hoekopening van de zuidkelder in opbouw bij de hefbrug.
IMG_1634 BO
Het duurt nog wel even voordat dit gedeelte van ruim 4 meter klaar is en kan worden ‘verzonken’. Een intrigerende techniek die ook is toegepast bij bijvoorbeeld het Gasuniegebouw in Groningen. Als dit gedeelte dan de grond in is, wordt hetzelfde gedaan aan de noordkant van de hefbrug. Daarna terug naar de zuidkant, wordt er een nog hoger gedeelte opgebouwd en ook weer verzonken…. Vervolgens aan de noordkant…. En dan zijn we al heel wat maanden verder!
IMG_1637 BO

Uiteindelijk gaat het hier allemaal om: Een vlottere voortgang van de intensiever wordende scheepvaart op het Van Starkenborghkanaal. Hier opnieuw de “An-dy” die als “Ruhr 4” in 1954 werd gebouwd. Een tankschip, alleen voor levensmiddelen.
IMG_1641 BO
Daar gaat het tankschip “An-dy” van P. Lindrose en J. Rochet (Nieuwaal). Heette eerder o.a. “St. Gallen”, “Alja” en “Leonie”…
IMG_1646 BO
Zie rechts voor het verkeerd staande hek met de rugzijde van de verkeersborden. Zo heeft niemand er wat aan…..
IMG_1650 BO
Daar komt de grote “Stornoway”, zagen we ook al eens eerder voorbij komen!  Maximale maten en een diepgang van 3,65 meter. Tonnage: 3273! In 2008 gebouwd in China, afgebouwd in Antwerpen.
IMG_1653 BO
Daar gaat ie, de “Stornoway”, van Korterink uit Meppel. Heette eerder “Isabelle”. tot 2014.

©foto’s: jan blaauw, week 17/2016 (Canon)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.