NOORDHORN: Mist, kanaalvaart, buizerd…..

Zaterdag 5 maart jongstleden, een mistige start met mooie plaatjes bij het Van Starkenborghkanaal en langs de N355. Later op deze dag geprobeerd de buizerd te verleiden tot gewilliger poseren, maar deze ‘gevederde vriend’ zag het nut daarvan niet zo in….
IMG_0272 web

Net als ik vroegtijdig op de fiets richting grootgrutter rij, wil de “Noorderkroon” de tafelbrug passeren. De binnenvaart heeft voorrang, ik wacht deze keer met graagte en kiek! De “Noorderkroon” is een ‘beunschip’ met een tonnage van zo’n 1000. Bouwjaar 1966, gebouwd bij Barkmeijer Vierverlaten.
IMG_0275 web
De “Noorderkroon” op weg naar de vaste hoge brug, richting Aduard. Lengte 70 meter, breedte ruim 8 meter, diepgang 2,70 meter. En een Bronsmotor van 400 pk.
IMG_0278 web
Later op de ochtend, als de mist traag maar gestaag optrekt, is dit beeld te zien vanaf de Langestraat Noord richting N355. Kunstzinnige essen tegen een mistachtergrond….
IMG_0294 crop web
De inmiddels bekende buurtbuizerd zit nabij de aansluiting van de Langestraat Noord op de N355 op een tak. Loerend naar eventuele buit en en passant mij ook in de gaten houdend.
IMG_0295 crop web
Helaas is de lichtval wat ongunstig, maar het dier went toch enigszins aan mijn aanwezigheid en weet (voelt?) dat ik geen kwaad in de zin heb…
IMG_0297 web
Ja, ik leg ook een map aan met Noordhorner vrachtauto’s en deze past daarin wonderwel. Zie je rechts weer een personenwagen verschijnen waarvan de chauffeur zijn ongeduld niet kan bedwingen….. Dat gaat een keer fout op dit gedeelte tussen rotonde en aansluiting Langestraat Noord!
IMG_0298 web
Hé, daar nadert een bijzonder vaartuig onder de spoorbrug!
IMG_0305 web
Een Duitse rondvaartboot zo te zien, de ms. “Windiga”. Geen gasten aan boord, alleen de bemanning. Ik zoek later op internet naar meer informatie. Blijkt dat “Windiga” een oude naam is voor “Winningen”, een stadje aan de Moezel. Deze boot blijkt daar jaren lang dienst te hebben gedaan als rondvaartboot. Het schip heeft de eerbiedwaardige leeftijd van 113 jaar!! Het is door eigenaar Anita Mathea verkocht aan iemand (?) in Greetsiel. Daar gaat de boot ook dienst doen als ‘rondvaarder’. Zou de boot via het Van Starkenborghkanaal op weg zijn naar Greetsiel?!
IMG_0313 web
’s Middags is het danig opgehelderd. Wederom kieken bij het kanaal. Vanuit het oosten nadert de “Prisa”. Een binnenvaarder geschikt voor containervervoer.
IMG_0320 web
Dezelfde “Prisa” maar nu in tegenlicht op weg naar de spoorbrug.

©foto’s: jan blaauw, 5 maart 2016 (Canon Ixus 160)

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Cultuur, Natuur, Noordhorn, Zuidhorn. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.