NOORDHORN: Nieuws betreffende rondweg, tunnel en gebied bij vaste brug

De vandaag (1 mei 2015) verschenen Nieuwsbrief hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl bevat duidelijke informatie en voorziet daarmee in een behoefte!
IMG_3190 web

©foto: jan blaauw – 30 april 2015

GELUID
Naar aanleiding van klachten omtrent geluidsoverlast bij rondweg en tunnel zijn er nieuwe berekeningen gemaakt en metingen verricht. De uitkomsten hiervan leiden tot aanvullende maatregelen in één woning. Het desbetreffende rapport is op website van de hoofdvaarweg lemmerdelfzijl te downloaden.

SNELHEID en VERKEERSVEILIGHEID
Er zijn ook snelheidsmetingen uitgevoerd met de onthutsende uitkomst dat 9 van de 10 automobilisten te hard rijdt…. Waar 50 km per uur is toegestaan, rijdt 90% van de automobilisten 60 tot 70 km per uur! De kleine bordjes met 50 km/u zijn vervangen door grotere zonder het gewenste effect te sorteren. Met politie en gemeente Zuidhorn wordt gekeken naar de mogelijkheden om te handhaven.

VERKEERSVEILIGHEID
Er komen veel klachten over de verkeersveiligheid in het gebied rond tunnel, rotonde en verbindingsweg. Vele auto’s nemen voorrang, rijden over de verlaagde vluchtheuvel, rijden te hard etc. De inrichting zal worden aangepast door wegversmalling, “om snelheid eruit te halen”. De vluchtheuvel wordt verhoogd, de berm verhard met grasbetonblokken. Hierover wordt eerst nog met de Vereniging Dorpsbelangen gesproken. Het is de bedoeling de maatregelen nog voor het begin van de bouwvak te realiseren.

BEPLANTING
Er is een bestek gemaakt voor het aanplanten van het groen in het tunnelgebied en dit bestek is “op de markt gezet”. (Mooie uitdrukking…) In het bestek is te vinden dat de grond moet worden verbeterd, dat er bomen worden aangeplant en dat de omgeving van de tunnel wordt afgewerkt.
Wie is ‘marktpartij’ geworden? Oosterhof-Holman uit Grijpskerk! (Dezelfde onderneming die ook al direct was betrokken bij de aanleg van de rotonde en de verbindingsweg, om maar iets te noemen… De eerste bomen zijn inmiddels geplant langs de N355 en bij de Mokkenburgweg. Het verbeteren van de grond begint na de bouwvak (na het nemen van veiligheidsmaatregelen). Er moet behoorlijk wat grondverzet worden verricht, enige overlast is niet te voorkomen. (De vraag waarom bij de aanleg niet meteen voor goeie grond is gezorgd, wordt niet beantwoord….) Overigens worden de geplande bomen aan de oostkant van de N355 (bij de Schippersstraat) niet aangeplant vanwege de nieuwe waterleiding…….

WATERHUISHOUDING
De waterhuishouding in het tunnelgebied deugt niet. Daarom komen er extra drainage en greppels. Ook dit werk wordt na de bouwvak uitgevoerd. Dan ook worden de groeiplaatsen voor de resterende bomen en struiken voorbereid. Gebieden zonder bomen of struiken worden direct ingezaaid met een bloemenmengsel.  De resterende bomen en struiken worden eind november 2015 geplant.

BOMEN EN STRUIKEN
Langs de verbindingsweg komen esdoorns, iepen en walnoot. In het parkje rododendrons en walnoot. (In nauw overleg met omwonenden en gemeente besloten).

TUNNELRAND
De tijdelijke hekken rond de tunnelrand verdwijnen op korte termijn. Rond de tunnelrand wordt Japanse zuurbes aangeplant, een wintergroene struik met stekels. “Aangezien deze struik in het begin nog klein is, wordt er ook prikkeldraad aangebracht. De struik groeit snel, waarna het prikkeldraad niet meer te zien is en de struik de functie van het prikkeldraad heeft overgenomen.”

GMB
De GMB komt binnenkort nog eens terug om de  laatste puntjes op de i te zetten. Het gaat om het herstellen van de bermen en sloten langs de rondweg. In juni en juli worden ook de baggerdepots afgewerkt. De taluds worden ingezaaid, terrein is dan later geschikt voor klein vee, zoals schapen.

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Cultuur, Diversen, Nieuws, Noordhorn en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.