NOORDHORN, toen: Nog eens Balmahuizen, Nieuwe Kanaal, spoorbrug…. Oude foto’s L. J. Lodewegen (Deel 9)

De foto van Balmahuizen nog even in herhaling:
LJL Balmahuizen   49
Henk Geertsema (Noordhorn) belde. Hij stelde dat ik deze oude foto’s ook tot zijn plezier publiceerde, dus niet louter voor mijn eigen lol…. Henk vertelde dat dit toch echt de twee boerderijen zijn bij het begin van de Oude Dijk. Op de rechter boerderij woont en boert nu Jac. van Leijsen en zijn gezin. Jac. is zijn vader opgevolgd, die trouwens nog vaak op het bedrijf te vinden is. (De ouders van Jac. wonen nu in de tot woonhuis verbouwde kleuterschool aan de Norritsstraat). Voor de Van Leijsens was deze boerenstee in handen van de familie Schuiringa (Gerke?!) Net als ik weet Henk niet wie er nu in de linker boerderij woont. Daar woonde en werkte boer Pool, maar die maakte een eind aan zijn leven, eerder dit jaar. De boerderij werd ook bekend als de stee van Piet Westerhuis die in de jaren dertig en veertig de zijde van de NSB koos (al heb ik geen informatie die er op wijst dat Westerhuis tot de fanatieke kern van die beweging behoorde).
De ligging van deze twee boerderijen in het landschap is wel opmerkelijk, met de vooreinden naar elkaar toe, net of ze voortdurend met elkaar in gesprek zijn. (Of steken de bomen ertussen daar een stokje voor?!)
2014-11-02 21-37-09_3840
Een foto uit 1949 waaraan Lodewegen het volgende bijschrift toevoegde: Nieuwe Kanaal met verkeersbrug”. Voor hem (en vele anderen) was het Van Starkenborghkanaal, dat in 1938 door Koningin Wilhelmina met feestvertoon officieel werd geopend, nog altijd het Nieuwe Kanaal.
LJL Doorkijk op Noordhorn vanaf Nieuwe Kanaal 1949
Deze foto nam Lodewegen vanaf het kanaal, in 1949, en schreef erbij: “Doorkijk op Noordhorn vanaf Nieuwe Kanaal”. De kerktoren en de molen zijn in de verte inderdaad herkenbaar. Het paard graast op ‘een verhoging’. Het gedeelte dat ontstond door ophoging met grond uit het kanaaltracé?
LJL Schreiershoek 1949
Verder naar het westen richting Gaarkeuken? Ook een kiek uit 1949: “Schreiershoek”. Die naam is mij niet bekend, niet zo verwonderlijk natuurlijk, ik ben geboren en getogen in Oost-Groningen. Zijn er mensen die deze naam wel kennen? En is er een verklaring voor te geven? (Net zoiets als bij de ‘Schreierstoren’ in Amsterdam?)

LJL Spoorbrug  1949
De spoorbrug, in 1949, vanuit het westen gekiekt. Onder de spoorbrug is de verkeersbrug tussen Noord- en Zuidhorn te zien. Het lijkt enigszins op de huidige toestand nu daar vele bomen zijn gekapt in verband met de aanstaande vervanging.
LJL Onze bloeiende tuin 1949
Bij deze foto schreef Leendert Lodewegen: “Onze bloeiende tuin”. Ook deze kiek stamt uit 1949. Lodewegen heeft inderdaad altijd voor een bloeiende tuin gezorgd, zowel pa Jan als zoon Leendert. Van de laatste herinner ik me nog imposant bloeiende knolbegonia’s die met zorg waren ‘voorgetrokken’.

Wordt vervolgd.

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Natuur, Noordhorn, Overig en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.