NOORDHORN: Vaarweg Lemmer-Delfzijl, nabij spoorbrug – 1 september 2006 (Deel 1)

Al eerder gememoreerd, op http://www.noordhorntoenennu.com. Het boek 84 biografen schrijven Biografie van de vaarweg Lemmer-Delfzijl! (Uitgeverij Noordboek, ©2006, ISBN 90 330 0581 6)

2014-08-17 15-37-46_3549 verkl
Al die 84 schrijvers kregen op vrijdag 1 september 2006 een plek toebedeeld langs de vaarweg Lemmer-Delfzijl, ergens tussen de genoemde plaatsen. Een van de meest geslaagde bijdragen is die van schrijfster Aafke Steenhuis, geboren in Delfzijl, maar grotendeels opgegroeid in Zuidhorn (Van der Halstraat). Zij ‘proefde’ de vaarweg vanaf een plekje nabij de spoorbrug, aan de zuidkant van het water.
2014-08-17 17-45-53_3562 verkl
Aan de overkant, de zuidkant van het vaarwater, de rij kastanjebomen. Aan het eind de plek waar schrijfster Aafke Steenhuis de vaarweg observeerde, mijmerde, notities maakte….. (Foto JB uit 2008)

De spoorbrug
Aafke Steenhuis

Het is stil bij de spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal. Alleen het ruisen van de hoge populieren is te horen en het zachte geplok van de Irene Z uit Sneek, een donkergrijs binnenvaartschip dat zo diepgeladen is dat de gangboorden onder water staan. Nog langzamer gaat de motor, het plokken houdt op, het schip met zijn witte kajuit glijdt vredig over het stille water.
Maar dan wordt de dieselmotor weer aangezet. Plok! Plok! Plok! Het schip koerst luid en driftig verder, op weg naar een andere kade in een andere haven, misschien wel een zeehaven, misschien wel Delfzijl.
Daar komt de gele trein uit Leeuwarden aanstormen, hij dendert over de bielzen van de oude spoorbrug, hij schiet voorbij, op weg naar het stationnetje van Zuidhorn en dan naar Stad, zoals wij Groningers de stad Groningen noemen. En even later raast oorverdovend het gele treintje uit Stad over de spoorbrug, hij jaagt naar Friesland en zal onderweg dorpen aandoen waar de mensen een knauwende, neuzige taal praten.

Dit is het begin van de bijdrage van Aafke Steenhuis en nu, anno 2014, vallen meteen enkele veranderingen op. Het ruisen van de hoge populieren is niet meer te horen, want de populieren zijn gekapt. (Voorbereiding van de vervanging van de spoorbrug). En de gele trein van de NS is opgevolgd door de rood-witte van Arriva….
IMG_4281 verkl
De spoorbrug zoals ie er nu, anno augustus 2014, uit ziet, zonder “geruis van populieren”…..
2014-08-17 17-46-30_3563 verkl
Al in 2007 waren de gele NS-treinen niet meer te vinden op de lijn Groningen-Leeuwarden. Ingeruild voor de rood-witte van Arriva…

WORDT VERVOLGD!
©foto’s: jan blaauw

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Cultuur, Noordhorn, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.