NOORDHORN Toen: Luchtfoto garagegebied Langestraat

2013-02-13 18-09-06_1890 crop verkl

Luchtfoto garagegebied Langestraat
Foto’s vanuit de lucht, heel gewoon tegenwoordig…. Niet alleen bekend vanwege al het Googlegedoe, ook door de vliegerfotografie van Noordhorner Pieter Meulenhoff (zie interview op pagina 6 en 7) en berichten in de regionale media. Een Stadjer schrok toen een mini helikopter met camera in haar tuin landde en de opnames haarscherpe beelden bevatten van haar huis en directe omgeving… Inbreuk privacy? Volgens mijn informatie mag je trouwens niet ‘zo maar’ met een drone opnames vanuit de lucht maken, daarvoor heb je een ‘vergunning’ nodig, of een vliegbrevet…. Voor fotograferen met een vlieger hoeft dat niet….Zelf maakte ik nog niet zo lang geleden foto’s vanuit de manbak aan de super kraan, op een hoogte van zo’n 65 meter (zonder vliegbrevet…). Boeiende opnamen, maar ook toen dacht ik al dat sommige toch wel erg helder en onverwacht privé-situaties bloot legden… (Nee, geen aanstootgevende taferelen…) Déze Noordhorn-Toen-foto stamt uit een periode dat foto’s vanuit de lucht echt opzien baarden. Ze droegen vaak het stempel van LFN (Lucht Foto Nederland?) en werden meestal in opdracht gemaakt. Wanneer deze foto is genomen, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Ik hou het op begin jaren vijftig, maar kan er best wat jaartjes naast zitten… Garage Oosterhuis (tegenwoordig Toyota Pijpker) staat min of meer centraal in beeld. In 1935 brandde de oude garage af, een drama waarbij een mensenleven te betreuren viel. Wanneer daarna de nieuwe garage met woning is gebouwd? Wie het weet, mag het mij vertellen…. In ieder geval staat de benzinepomp nog pal voor het pand aan de westkant. Er tegenover staat de woning en winkel van bakker Kadijk met hek en heg. Daar was nog geen garage-bedrijfsruimte…. Opvallend aan de zuidwestkant van de garage de aanwezigheid van een kwekerij! Dat moet dan de kwekerij van Klaas van Hoogen zijn geweest die later vanwege ruimtegebrek naar de zuidkant van het kanaal verhuisde, bij voormalige boerderij “Sebastopol”. Op de achtergrond de nieuwe Rijksstraatweg, bedoeld voor het doorgaande verkeer, buiten de dorpskom om.  Zo te zien is die nieuwe weg nog niet eens in gebruik, dan zou de foto gemaakt kunnen zijn in de jaren veertig, tweede helft… Een bijzondere blik van boven, in bezienswaardig Noordhorn Toén! (JB)

Reageren? JB, VO 33  9804 RD, tel. 503095. Of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl

Eerder gepubliceerd in “Noordhorn Nu”, juli/augustus 2014, 11e jaargang nr. 7 (maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn)

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Cultuur, Noordhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op NOORDHORN Toen: Luchtfoto garagegebied Langestraat

  1. tjeert slagter zegt:

    goede avond meester, opmerking bij de luchtfoto, op de foto staat een peugeot 203 dit model is gemaakt vanaf 1949 tot1952 het lijkt mij dat de foto gemaakt kan zijn begin 1950 -1951.
    hij die het beter weet zegt het maar.
    met vriendelijke groet tjeert slagter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.