NOORDHORN verandert: COMMENTAAR bij 2e deel Weekbericht 17 Prov. Groningen

b_c7ba602572
Mooi plaatje…

COMMENTAAR BIJ WEEKBERICHT 17 PROVINCIE GRONINGEN (vervanging verkeersbrug Noord- en Zuidhorn)

Daar heb je het al!”
Dat was mijn eerste gedachte, nadat ik het tweede deel van het weekbericht nummer 17 van de Provincie Groningen had gelezen. “Zie je wel! Krijgen de sceptici, die bij het begin van het Project Werkzaamheden Noord/Zuidhorn al argwanend reageerden, nu al gelijk: “Als dit Project voltooid is, zul je zien dat al die mooie plannetjes, fraaie beloftes en aantrekkelijke toezeggingen ten aanzien van de verbinding tussen Noord- en Zuidhorn zonder garantiebewijs zijn verstrekt… Om iedereen in eerste instantie in het gareel te krijgen en te houden. Mooie plaatjes (en praatjes), maar die vullen geen gaten, zeker niet in crisisbegrotingen!”
Noordhorn dreigt opnieuw te worden benadeeld. Het realiseren van het verbeterplan voor de oudere dorpskern ging niet door, ondanks een intensieve meedenkprocedure. Alle dorpen verbeterd, behalve Noordhorn….
De problemen van grootdorp Zuidhorn met zijn prestigieuze oostrand werden ‘opgelost’ door te besluiten tot een omstreden wegverlegging van de N355 langs de zuidkant van het dorp Noordhorn. Meest ingrijpend element: het realiseren van een tunnel. Pijnlijke operatie, drie woonhuizen gesloopt… Een vierde volgt wellicht… Bij al die discussies vanaf 2007 verzekerden politici van Provincie en Gemeente om beurten, soms in koor, dat er een heel mooie oplossing uit de bus was gekomen, ook voor het lokale verkeer tussen Noord- en Zuidhorn! De ene animatie was nog mooier dan de andere. De nieuwe brug kon je van diverse kanten bekijken, de oude Gast zou worden gereconstrueerd, het zou allemaal verkeersveiliger worden, enz.
Nu komt dus een eerste signaal dat de werkelijkheid niet zo mooi zal zijn als eerder werd voorgespiegeld. “Het geld is er niet”, altijd weer hetzelfde argument. (Geld is er natuurlijk wel, alleen hebben politici de nare gewoonte de buidelgrootte tijdens de beloftenfase te verdoezelen… Later is er geld tekort, moet er geld naar een nieuwe beloftenfase, van een nieuw project….) Op 27 mei kan er dus worden “gedeeld”. (Toch al zo’n buikpijn veroorzakende term uit het Facebookjargon…) De Provincie zal in overleg met de Gemeente waarschijnlijk een aantal minnen op een rij zetten en daarover mogen de inwoners vragen stellen en/of hun opinie spuien.
Een beroerde kant van het verhaal is dat de verbinding van Noordhorn met Zuidhorn voor Noordhorn belangrijker is dan voor het grootdorp. Getalsmatig legt Noordhorn echter minder gewicht in de schaal. Dat bleek ook al toen werd gekozen voor de wegverlegging van de N355, zoals die nu wordt gerealiseerd. Of wordt het straks nog zo, zoals een van de GMB-timmerlui afgelopen vrijdag schertsend profeteerde:
De vervanging van die krakende verkeersbrug tussen Noord- en Zuidhorn? Die kun je wel op je buik schrijven. Ze gaan de huidige brug wat opkalefateren en daar hebben jullie het mee te doen…” (JB)
t_e1e6fad052
Ja, we hebben in ieder geval de mooie plaatjes!

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Nieuws, Noordhorn, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op NOORDHORN verandert: COMMENTAAR bij 2e deel Weekbericht 17 Prov. Groningen

  1. M.Thomassen zegt:

    Wel netjes NA de GR verkiezingen natuurlijk 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.