NOORDHORN verandert: Van nieuwe brug naar verruimd kanaal bij Tolhek – Deel 6 (slot) foto’s 18 december 2013

De slotserie van de royale foto-hoeveelheid van afgelopen woensdagmiddag 18 december jongstleden! Een rijke oogst, bijna het besluit van mijn “kieken 2013” wat betreft het “Project Werkzaamheden Noord- en Zuidhorn“… (Wat er nu nog volgt tot 1 januari 2014 zijn toegiften….) Op de fiets van de bouwplaats van de NVH-brug naar het verruimen van het Van Starkenborghkanaal aan de westzijde van de spoorbrug, niet ver van Noordhorner Tolhek. Rare toestand overigens bij het kanaal ter hoogte van het parkeerterrein van Koopman Transport! Nog steeds is de weg afgesloten, terwijl eerder was aangekondigd dat ie vanaf 15 november (!) weer open zou zijn! Het verzinken van de nieuwe buizen van Gasunie en Enexis heeft een vervelende staart en het irritante is dat de berichtgeving daarover nihil is! Dat zou anders moeten…
Hoe mooi en hoe rustig kan het zijn tussen spoorbrug en Tolhek! Kijk maar:
IMG_2040 verkl

Nee, de ‘blauwe kapitein’, de vaste machinist van de GMB-grijper, is nog niet echt aan het schoonmaken. Hier verplaatst hij alsnog rijplaten. Eenzame klus ter plekke. Veel bedrijvigheid is er aan die kant niet meer. Dat wordt vanaf 6 januari wel weer anders, ijs- en wederdienende….
IMG_2046 verkl
Op de fiets noodgedwongen via de Industrieweg (de kanaalweg is nog steeds afgesloten…) naar het gedeelte tussen spoorbrug en Tolhek. Daar wordt het kanaal grondig verruimd. Is de grijper van Martens en Van Oord dag in dag uit bezig de bagger op te diepen en via o.a. het modderschip “HOOP” te verschepen naar de grondlichamen van de te verleggen N355. Het mooiste deel van deze fotowoensdag, zo tegen half 4 ’s middags, of misschien al iets later…. (Ik ben me op deze momenten niet zo bewust van de tijd…)
IMG_2047 verkl
De natuur biedt dit op een presenteerblaadje aan! Je hoeft er alleen maar oog voor te hebben, en een camera….
IMG_2049 verkl
Hier geniet ik van met volle teugen. De drukte ontvlucht… De opgeklopte Kerstsfeer, de ijdeltuiterij van politici (die eerst vinden dat de gemeente Zuidhorn niet hoeft aan te sluiten bij de Voedselbank Grootegast en zich dan plotseling met keukenschorten en koksmutsen tooien, ten bate van diezelfde Voedselbank… Hoezo verkiezingen in zicht????!), de geldsores bij topsportclubs als FC Groningen, Flames, Lycurgus…., de verkiezingen van Sportman en Sportvrouw van het jaar door appels, peren, druiven (met of zonder pit), mango’s, rabarber met elkaar te gaan vergelijken…. Wat een circus!
IMG_2052 verkl
Hoe breed wordt dit kanaal? En hoe diep? Hoe groot worden de toekomstige binnenvaartschepen? Royaal meer dan de grootste van nu, meer dan 3297 ton? Langer dan 110 meter? Breder dan 11 meter? Zou het lukken daarmee de welvaart weer op peil te krijgen? Of zijn het “loze verwachtingen”? Ja ja, einde-2013-gedachten…..
IMG_2056 verkl
Positief! Er zijn vele bomen geplant langs de nieuwe kanaalweg, aan de landkant… Essen? Ik herken ze toch niet zo goed….
IMG_2058 verkl
Ook dichterbij het baggeren zijn er mooie plaatjes te schieten! De “HOOP” wordt gevuld, nee, niet vervuld….
IMG_2062 verkl
Hier kun je geboeid naar blijven kijken, ook al word je op den duur wat rillerig… Het koelt sneller af dan je in de gaten hebt….
IMG_2065 verkl
Nog een lange weg te gaan, gestaag, maar traag…. Hoeveel van deze grond is er nog nodig voor de verlegging van de N355? Voor de grondlichamen van de nieuwe, vaste, hoge brug? Of wordt er al vast opgeslagen voor de rondweg en nieuwe brug van Aduard?
IMG_2066 verkl
Iets verder gefietst, wordt de lichtval ineens anders! Lijkt het eerder op de middag, maar dat is dus niet zo… Het is maar net waar je staat, als kieker….
IMG_2070 verkl
Overzicht vanaf de westkant… De nieuwe oever met vele keien langs de nieuwe kanaalweg… Een restje houtwerk middenin het water… als baken?
IMG_2071 verkl
Enkele duttende eenden op het restant van de vroegere beschoeiing… Rustiek element!
IMG_2073 verkl
Woorden overbodig….
IMG_2080 verkl
Als ik terugkeer in de ‘nieuwe Noordhorner wereld’, zie ik de geul die langs de Mokkenburgweg is gegraven om het water dat van het hoger gelegen rotondegebied afkomstig is, te kunnen afvoeren…..
IMG_2079 verkl
Dat water moet dan via deze put weg kunnen…. Ik hoop het…

©foto’s: jan blaauw, 18 december 2013 (Canon EOS D400, Tamronlens 28-200)

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Nieuws, Noordhorn, Zuidhorn en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op NOORDHORN verandert: Van nieuwe brug naar verruimd kanaal bij Tolhek – Deel 6 (slot) foto’s 18 december 2013

 1. Klaas zegt:

  Jan,

  De huidige maximale maat is 110 meter lang en 11,45 meter breed.
  Dit houdt verband met de krachten die op een scheepshuid werken en via de spanten wordt afgevangen.
  Het tonnage hangt af van de gebruikte materialen voor de bouw van het schip. Wat meer aluminium en kunststof wat meer er over blijft voor de lading.
  De Wet van Archimedes is hierop van toepassing.
  Het kanaal wordt geschikt gemaakt voor versies tot 135 meter en de sluis kan bij Gaarkeuken kan een lengte tot 190 meter verwerken. De hierbij behorende breedte is mij zo niet bekend.

  Klaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.