NOORDHORN/ZUIDHORN: Bochtverruiming Van Starkenborghkanaal ten westen van de spoorbrug

Sinds kort wordt er intensief gewerkt aan het “strekken” van het Van Starkenborghkanaal ten westen van de oude spoorbrug. (Deze spoorbrug, stammend uit de beginjaren dertig, wordt ook vervangen, maar dan is het al gauw 2015, denk ik…) Aan de Noordhorner kant schuift de kanaalweg naar het noorden op. De nieuwe weg ligt er al, geasfalteerd en wel. (Er moet nog één slijtlaag op, heb ik me laten vertellen). Dat kost boer Kor Datema grond, maar daar staat ook heel wat tegenover. Het hele stuk tussen spoorbrug, spoorbaan en boerderij is grondig “op de schop” genomen. Bovendien heeft Datema de oude weg gekregen, die vroeger over de spoordijk met zijn onbewaakte overgang liep. Deze oude weg aan de zuidkant van de spoorbaan verdwijnt, er ontstaat één grote kavel met een verbeterde afwatering.  Het kanaal wordt nieuw beschoeid. Voorbij Noordhorner Tolhek  wordt er aan de zuidkant ook een correctie toegepast. Allemaal met als doel: Verruiming vaarweg Lemmer-Delfzijl. Foto’s ter illustratie:
IMG_6167 verkl
Er zijn heel wat bedrijven ingeschakeld voor de diverse werkzaamheden aan weg en kanaal. Hier een vrachtwagen van Nieboer uit Hoogezand, voor de afvoer van schraapsel van de oude weg.

IMG_6171 verkl
Plek precies aan de westkant van de spoorbrug, waar de nieuwe weg een bocht naar rechts maakt. Dat wordt even wennen voor de notoire hardrijders….  Een veegmachine houdt de plek zo schoon mogelijk; rechts op het nieuwe gedeelte wordt de ondergrond aangebracht.

IMG_6175 verkl
Hoe zo’n machine heet? Ik weet het niet. Accent op de randen, de naden, de verbinding tussen oud en nieuw…. Rechts een werknemer die een handje helpt, met een schep….

IMG_6176 verkl
De veegmachine, nader bekeken… Intrigerend! Zo te zien, is er aan alles gedacht! Er blijft geen rotzooi op het wegdek liggen.

Een van de vele ingenieuze machines die ingeschakeld zijn om hier vlot een nieuwe weg aan te leggen. En dat lukt!

Een van de vele ingenieuze machines die ingeschakeld zijn om hier vlot een nieuwe weg aan te leggen. En dat lukt!

IMG_6187 verkl
Het is de situatie zoals die op 10 juni jongstleden was, van die datum zijn de foto’s! De werkelijkheid ligt duidelijk voor op de berichtgeving…. Hier is zichtbaar waar de nieuwe kanaalweg komt, met op de achtergrond de spoorbaan en een Arrivatrein die de verbinding tussen Groningen en Leeuwarden onderhoudt.

IMG_6192 verkl
Aan de noordkant van Noordhorner Tolhek worden eveneens werkzaamheden verricht, o.a. gericht op een nieuwe beschoeiing. Blijkbaar zijn ook hiervoor de nieuwste machines nodig, er wordt juist eentje aangevoerd…..

IMG_6194 verkl
Ha, een bekende! Gerenommeerd hobbyreporter Jan Thijs de Haan is middels de benenwagen afgereisd naar Tolhek om de vorderingen in ogenschouw te nemen. Hij lijkt niet ontevreden….. (Let op het kwaliteitstoestel in zijn rechterhand!)

(wordt vervolgd!)
©foto’s: jan blaauw, Canon EOS D400, 10 juni 2013

De weg tussen Noordhorn (afslag Industrieweg) en de sluis bij Gaarkeuken is voor het motorisch verkeer afgesloten tot 19 juli!

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Nieuws, Noordhorn, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.