O’71 = ONDERWIJSPROTEST ’71 29 november – Utrecht

Ruim 40 jaar geleden (andere tijd, andere zeden….)  was de actiebereidheid onder het onderwijzend personeel en het lerarenkorps groter dan nu het geval is/lijkt. (Eerlijk gezegd kan ik het niet goed inschatten, reden om me enigszins op de vlakte te houden…) In november 1971 organiseerden de onderwijsbonden (met als grootste de ABOP) een grote manifestatie in de Jaarbeurs te Utrecht tegen het kabinetsvoornemen de salarissen van de onderwijsgevenden aan banden te leggen. Uit het hele land kwamen bus- en treinladingen met ‘strijdlustige’ meesters en juffen, en meneren en mevrouwen, naar de Jaarbeurshallen waar al gauw sfeer heerste. Vooral jolig, klierderig, zanglustig: “Van Veen, ga heen!” (Van Veen was de direct-verantwoordelijke binnen het kabinet voor de salarissen). Daarna lacherig en wat katterig naar huis, terug naar het noorden. Nog katteriger toen het kabinet uiteindelijk besloot de salariskorting nog iets groter te doen uitvallen…. (Daar is de huidige nullijn dus nog heilig bij…)
2013-03-10 18-13-00_1990
In de eerder genoemde schoenendoos op zolder vond ik ook een envelop met een stapeltje actiestickers, niet gebruikt. (Ja, geen wonder dat de actie geen positief resultaat boekte!). Vanuit Zuidhorn was er ook een delegatie aanwezig. In ieder geval Dries Pepping en ik. Ik weet niet of het DB van de ABOP-afdeling Zuidhorn (meester Wibbens, voorzitter en Oldehove-meester Smit, secretaris) erbij was. Laatstgenoemden gingen meestal wel naar de ledenvergaderingen in Amsterdam en kwamen dan met smakelijke verhalen weer thuis. In de personeelskamer of op het schoolplein ging het vervolgens meer over het café van Tante Leen dan over hetgeen er was besloten in de congreszaal…. De actieve beginjaren zeventig, toen er in de regio Zuidhorn nauwelijks een onderwijsgevende rondliep die géén lid was van de vakbond…. En nu? (JB)

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Politiek, School, Zuidhorn en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.