Historische Kring + ’t Nut Zuidhorn: “HET WREDE PARADIJS” op 27-02-2013 bij Balk, 20.00 uur

Op woensdag 27 februari aanstaande is de gezamenlijke bijeenkomst van de Historische Kring en ’t Nut Zuidhorn in Zalencentrum Balk, aanvang 20.00 uur. Te gast is de bekende Friese auteur Hylke Speerstra die een ‘lezing’ geeft over de emigratie vanuit Nederland, vooral vlak na de Tweede Wereldoorlog. Speerstra schreef hierover een boeiend boek: “HET WREDE PARADIJS”. De schrijver is naar alle continenten geweest en tekende de verhalen op van de landverhuizers van toén. (‘Vooral rond 1950 nam de volksverhuizing grote vormen aan…’) Levensverhalen over voor- en tegenspoed, en over heimwee…. “Heimwee dat zo sterk kan zijn dat je ’s nachts wakker schrikt van de geur van koffie die in Nederland wordt geschonken.”
Hylke Speestra is hoofdredacteur geweest van o.a. Weekblad Schuttevaer en de Leeuwarder Courant. Sinds 1996 wijt hij zich geheel aan het schrijven van boeken en het maken van reizen.
De avond bij Balk in Zuidhorn begint om 20.00 uur. Toegang voor leden HKZ, Aeldekerka en ’t Nut: €3,50. Entree niet-leden: €6,50.

Resize of CdeV WiekoHekkema patatbakker
Patatbakker Wieko Hekkema (oud-Noordhorner) was begin jaren vijftig nog werkzaam bij “Succes” aan de Carolieweg. Hij emigreerde eind jaren vijftig naar Australië.

Nijenhuis+Lodewegen verkl
Links Harm Nijenhuis rechts Joh.Lodewegen. Gefotografeerd in Canada, het nieuwe (vader)land voor Nijenhuis. Hier is oud-badmeester Lodewegen bij hem op bezoek. Beiden zijn overleden. Harm Nijenhuis was, als ik me niet vergis, een broer van o.a. Jan Nijenhuis (de vader van o.a. Marie en Henk; Marie die met Henk Hiemstra was getrouwd en twee maanden geleden overleed) Harm Nijenhuis en zijn broer(s) waren ooit gevierde voetballers in deze contreien!

Coby V in Australie feb2011 verkl
Een foto met een mini-reünie-karakter…. Gemaakt in februari 2011. In beeld o.a. de al jaren in Australië wonende duo’s Harm Hekkema+echtgenote en Tjaard en Lies Renkema. Op bezoek zijn Simon Volbeda en Coby Volbeda-de Vries, uit Sneek. (Voor de vierde keer, als ik het goed heb….) Coby de Vries was ooit ook enige tijd Australische, toen haar ouders Jan de Vries en Anneke Hekkema met hun drie kinderen vanuit Nederland emigreerden, jaren vijftig. Het gezin keerde later terug naar Nederland. Oudste zoon ‘Jimmy’ bleef achter. Hij verongelukte in Australië en ligt daar begraven.

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Noordhorn, Zuidhorn. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.