Column “GRENZEN” – Schoolkrant OBS De Molshoop juni 2001

“G R E N Z E N”

Achterop de fiets bij mijn ouders op een zomerse zondag van Midwolda naar Termunterzijl, of naar Drieborg (zie foto), waar mijn grootouders woonden. Daar in de verte turen en mijn vader horen zeggen: “Kiek, doargunder ligt Duutsland!” In de jaren vijftig klonk dat anders dan nu. En daar moest dan ook ergens een grens liggen…
Later, tijdens lange-afstandswandeltochten met start en finish in grensplaatsen zoals Bellingwolde, werd er gedeeltelijk in dat zelfde buurland gelopen, maar was de “Vreemdheid” duidelijk verminderd. De grens stelde nauwelijks iets voor, Duitsland was veel gewoner geworden en ik beduidend ouder. Ook tijdens spaarzame tochten naar ándere buitenlanden zoals Frankrijk en Zwitserland, bleek het grensbewustzijn minimaal. De douane had toch minstens één keer kunnen kijken of we ons aan de regels hielden?
Nee, dan waren de verhálen uit en over vroeger veel spannender! Over smokkelaars in de grensstreek, zeker ook in combinatie met de wielrenners uit het Brabantse St. Willibrord. (Net alsof mensen als Woutje Wagtmans en Wim van Est in hun vrije tijd met dozen boter over de grens raceten…) Of de historische smokkelverhalen van C. Joh. Kieviet in “De Duinheks” en die van Siebe van Aangium in “Smokkelaars van de Schans”. Dat waren nog eens tijden, toen kwamen de grenzen nog naar de mensen toe…
En nu? Resteert bijna alleen maar die flauwe mop over het paspoort laten zien op weg naar Fryslan. En douanekantoren in plaatsen als Veendam….. (JB)

De befaamde driesprong in Drieborg met het toenmalige café, waar het op Hemelvaartsdag altijd groot feest was...  Verderop linksaf, de Oude Dijk, met opa en opoe De Groot!

De befaamde driesprong in Drieborg met het toenmalige café, waar het op Hemelvaartsdag altijd groot feest was… Verderop linksaf, de Oude Dijk, met opa en opoe De Groot!

 

Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn, Persoonlijk, School. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.