Zuidhorn: Schoolmeester aan de Frankrijkerlaan, vanaf november 1967 (1)

Begin september 1967 deed ik examen voor de ‘Volledige Bevoegdheid’ (de vroegere hoofdakte) aan de Rijkskweekschool te Winschoten. Het resultaat mocht er zijn, met drie achten en een negen bleef ik buiten de gevarenzone…. Daarna even bijkomen en…. solliciteren! Dat bleek nog een hele opgave. Nee, niet persé het schrijven van een sollicitatiebrief, wel het verkrijgen van een positief antwoord. Hinderpaal daarbij bleek het ontbreken van de aantekening j (voor het geven van gymlessen op de lagere scholen) door gezondheidsproblemen, de rugklachten braken me op…. Geert Toren (inspecteur L.O. in de inspectie Zuidhorn in die jaren en Rijksgecommitteerde bij het examen op de kweekschool) tipte me dat er op de O.L.S. aan de Frankrijkerlaan te Zuidhorn met spoed een leerkracht werd gevraagd. (Een andere leerkracht had er abrupt de brui aan gegeven…) Ik klom weer in de pen en ja, ik kreeg binnen de kortste keren een oproep om tijdens de herfstvakantie voor een gesprek naar Zuidhorn te komen. In het lokaal van meester Wibbens heb ik toen een intensief gesprek gehad met niet alleen mijn toenmalige gastheer/hoofd der school, maar vooral ook met burgemeester Stronkhorst, die voornamelijk het woord deed. Er waren nog enkele andere volwassenen aanwezig (van de oudercommissie en de gemeenteraad), maar ik weet niet meer wié…. ’s Avonds kreeg ik het verlossende telefoontje: Aangenomen! Direct na de herfstvakantie beginnen, de nood bleek inderdaad erg hoog! Door de haast was er voorlopig alleen sprake van een tijdelijke betrekking, maar ik was er al lang blij mee!

Daar is ie dan, meester Jan, pardon, meester Blaauw!

Daar is ie dan, meester Jan, pardon, meester Blaauw!

Nee, de foto is niet genomen op de eerste dag dat ik op de OLS aan de Frankrijkerlaan verscheen… Dat zou al te toevallig zijn.  Hij is van latere datum, toen we al getrouwd en wel aan de Burg.Cleveringalaan woonden. Ik kwam na het middageten lopend terug bij school, een gerenommeerde straatfotograaf stond kiekjes te nemen en daarvan hebben we later klaarblijkelijk eentje afgenomen… (De fotograaf reed blijkbaar in een Volkswagen Kever, want dit vehikel ben ik later nog veel vaker op foto’s tegengekomen!) Keurig in de kleren, stropdas voor, colbertje aan, glimmend gepoetste schoenen, zo ging dat nog, eind jaren zestig, begin jaren zeventig.
De eerste klas die ik onder mijn hoede kreeg, was de combinatieklas 3-4, die huisde in het lokaal met het gescheurde gordijn, aan het eind van de lange schoolgang, rechts. (Dus niet aan de straatkant). Je kon door ‘mijn’ lokaal ook de eerste klas bereiken, waar toen juf Aafke Wijnalda de jongste lichting wereldwijs maakte en de eerste vaardigheden leerde. Aan de straatkant lagen drie lokalen. In het middelste, het meest strategisch geleden, het dichtst bij ‘het kamertje’ inclusief de telefoon, ‘heerste’ meester Wibbens. Hij kwam ’s morgens altijd op dezelfde tijd, tien over 8, door de zijdeur aan de westkant, die verder voor iedereen ‘verboden’ was. Naast hem, aan het eind van de gang, links, onderwees juf Janneke Friesemann Viëtor, naar later bleek afkomstig uit Winschoten, de tweede klas. Bij binnenkomst van de school was aan de linkerhand het lokaal van klas 5, waar Jan Albronda zijn tijd als onderwijzer uitdiende. Hij promoveerde tot leraar en begon een schooljaar later aan de MULO, later MAVO, aan de Hooiweg. Dat was dus de toenmalige ‘tableau de la troupe’, al hoorde Ap Hansems (lich.oefening) daar natuurlijk ook bij, evenals de handwerkjuf. Was dat toen al Wil van Bergen uit Grijpskerk?
wordt vervolgd

Dit bericht werd geplaatst in School, Zuidhorn. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.