Uit het leven van Boelwijna Blaauw-de Groot (1906-2002), deel 2

Resize of Moeke en Pa Blaauw 
De vorige keer heb ik reeds verteld over de nieuwsgierigmakende inhoud van diverse plastic tasjes die de grote opruiming na het overlijden van mijn moeder overleefden. In het schoolschrift waarin ze niet alleen liedjes e.d. opschreef, maar ook knipsels bewaarde (over Potze in Winschoten bijvoorbeeld, de man die bezweek na gruwelijk te zijn mishandeld, in 1993), staat ook het lied van "Klein Moederke". Ook hiervan het eerste couplet:

Klein Moederke

Moeder zit te driegen
Aan een mantelzoom
Zusje die moet wiegen
Zoeteke slaap en droom
Broederke, broederke, broederkemijn
Laat mij laat mij uw moederke zijn

Of de tekst helemaal correct is, weet ik niet. Wellicht zijn er lezers ('van oudere datum…') die dit kunnen vaststellen.
Nog eentje? Een lied over huiswerk, 4 coupletten lang.

Huiswerk

Die nare sommen wat verdriet
Ik kan ze niet ik maak ze niet
Ze denken maar dat je alles weet
En nooit een snars vergeet…

Je hebt tienduizend kapitaal
Dat lees ik nu al twintig maal
Tienduizend gulden? Ik? Dat is lak
Ik heb geen duit op zak!

Laat ik maar zoeken naar procent
Scheelt jou het als je platzak bent…
't Zijn goocheltoeren met een breuk
Nooit vind je ereis die is leuk

Die nare sommen wat verdriet
ik kan ze niet, ik maak ze niet
En buiten schijnt de zon zo blij
Is dat geen plagerij?

De auteurs van de liedjes staan niet vermeld, kende mijn moeder ook niet, neem ik aan. (Ik evenmin…)

Overigens schreef ze ook andere teksten, zoals:

1928 getrouwd
Eerst gewoond naast cafxc3xa9 Brouwer aan de Hoofdweg (Midwolda). Daar zijn Henk (1928) en Gepke (1931) geboren. Een paar jaar gewoond. Toen werd dat huis verkocht, zijn we verhuisd naar de Olgerslaan in een huis van Hazekamp. Van daar naar het oosteinde, daar is Hemmo geboren (1943). Het huis bij Van Anken werd voor ons toen te klein, zijn we naar de oude Woningbouw gegaan. Hadden we steeds water in de kelder onder de slaapkamer. Zijn we naar de Niesoordlaan gegaan (1953), daar werden nieuwe huizen gezet. Daar vandaan zijn we naar Hoogeveen gegaan (1967).
Och, dat ze mijn geboorte (1945) niet memoreert, het zij haar vergeven…..
Resize of Moe met Gepke en Henk 
 Een oude foto van mijn moeder met de jonge Gepke op de arm en Henk, de oudste, op klompen naast haar. De foto is waarschijnlijk genomen bij het huis aan de Hoofdweg, aan de oostkant van cafxc3xa9 Brouwer (later cafxc3xa9 Siemens). Het moet in 1931 of 1932 zijn geweest, moeke was toen 25, hooguit 26 jaar. Zo'n foto is toch een prachtig tijdsdocument: de gezichten, de kleding, het huis…. Dat geldt ook voor de foto aan het begin, moeke en pa samen op de kiek. Begin augustus 1928 trouwden ze, ze haalden net niet de 50 jaar, mijn vader overleed in 1977, in het ziekenhuis in Hoogeveen. Hij, zelden ziek, was "versleten", schoon op…. Moeke hield het solo nog vol tot begin juli 2002, gestorven 'van ouderdom'.

Dit bericht werd geplaatst in Familie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.