ZUIDHORN 1940-1945, van bezetting tot bevrijding

Zuidhorn_19401945 Het aangekondigde nieuwe boek over Zuidhorn in de oorlogstijd is uit! Onder eindredactie van dr.Harm Veldman verscheen "Van bezetting tot bevrijding – ZUIDHORN 1940 – 1945" (Profiel – Bedum ISBN 978 90 5294 482 1; verkrijgbaar in de boekhandel o.a. In Zuidhorn bij Schoelier, maar ook in Noordhorn in de Buurtsuper Van Esch).
Eindredacteur en co-auteur Harm Veldman hield op de speciale Historische-Kringavond (20/04/2010) in Zalencentrum Balk voor een volle zaal een inleiding en overhandigde het eerste exemplaar aan de dochters van Jan Alles, de helaas in januari 2010 plotseling overleden co-auteur van het boek. Na de pauze ging dr.Veldman verder in op de ontstaansgeschiedenis van het boekwerk en beantwoordde hij vragen over o.a. burgemeester Cleveringa, de rol van de huisartsen en het optreden van ‘plietsie Prak’. Ook pleitte dr.Veldman voor verplaatsing van het huidige oorlogsmonument aan de Wilhelminalaan naar de Jellemaweg. "Daar woonden de weggevoerde Joden, daar is de Thomas van de Dijkweg, de Van der Halstraat, de Israelstraat…"

In de STREEKKRANT van dinsdag 20 april 2010 staat een uitvoerig artikel over het nieuwe boek, met een portret erbij van de eindredacteur. Helaas staan er storende fouten in dit verhaal, jammer! Zo doet de schrijver het voorkomen dat dr.Veldman degene was die precies uitzocht hoe de aanslag op commandant Derk Klavers in september 1943 was verlopen en wie de schutters waren. Het minutieuze onderzoekswerk gebeurde echter door drs. Meinderd de Vries die tevens achterhaalde hoe zijn vader (zelfde naam), het hoofd van de Chr. ULO in Noordhorn, in november 1943 aan de dood ontsnapte. In het Streekkrant-artikel wordt de aanslag op Meinderd de Vries senior verward met een dreigende aanslag op dominee Van Otterloo in de pastorie aan de zuidkant van de brug. En wat te denken van een zin als: "Er woonden vier joden in het dorp, die de oorlog alle drie niet overleefd hebben…" Ronduit slordig!

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Een reactie op ZUIDHORN 1940-1945, van bezetting tot bevrijding

 1. Gert Slings zegt:

  Op de voorpagina van Zuidhorn 1940-1945 staat een foto met een passerende legertruck. De foto is genomen voor het kantongerecht tegenover de ree van kwekerij Van der Hoogen. De zwaaiende man links is Otto Koch. Naast hem staan Annemieke en Lizelien Koch. Dan volgt oma Lebret. de moeder van Otto Koch. Ik herken haar aan d’r haardracht en de stand van d’r benen. Dan volgen Kees en Gert Slings (met pet). Aan de overkant ligt het tracxc3xa9 van de nieuwe (rond)-weg. Verschillende huizen waren al afgebroken o.a. die van de nsb’er Van Popta en van Jacob Veenstra.

  Kan iemand mijn waarneming bevestigen?
  Is bekend wie de foto heeft genomen? Misschien Tineke Koch- Gxc3xb6bel?

  Lelystad,

  Gert Slings

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.