Nog eens: "Rexfcnie" – FRED UHLMAN

Citaat:
Reunie_uhlman "En dus ging ik naar Amerika. Ik woon hier nu al dertig jaar."
(:)
"Mijn ouders zijn gestorven, maar ik ben blij te kunnen zeggen dat ze hun eind niet in Belsen vonden. Op een dag werd er een nazi buiten de spreekkamer van mijn vader geposteerd met dit bord: ‘Duitsers, neemt u in acht. Vermijdt alle joden. Hij die van doen heeft  met een jood, besmeurt zichzelf.’ Mijn vader trok zijn officiersuniform aan, met zijn onderscheidingen, inclusief het IJzeren Kruis, Eerste Klasse, en ging naast de nazi staan. De nazi voelde zich steeds meer in verlegenheid gebracht, en geleidelijk aan had zich een hele menigte verzameld. Aanvankelijk stonden ze daar zwijgend, maar naarmate hun aantal toenam, ontstond er een gemor dat tenslotte losbarstte in een agressief gejoel.
Maar hun vijandigheid gold de nazi en het was de nazi die al gauw zijn biezen pakte en er vandoor ging. Hij kwam niet meer terug en werd ook niet vervangen. Een paar dagen later, toen mijn moeder sliep, draaide mijn vader het gas aan; en zo stierven ze. Sinds hun dood heb ik zoveel mogelijk ontmoetingen met Duitsers vermeden en ik heb niet één enkel Duits boek meer opengeslagen, zelfs Hxf6lderlin niet. Ik heb geprobeerd te vergeten."

Uit: "Rexfcnie" – FRED UHLMAN – Modern Classics – Uitg. Meulenhoff (Amsterdam) – blz.87/88

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.