Nederland leest 'Oeroeg'

Oeroeg_01 Nederland leest, voor de vierde keer. Zonderlinge actie, net of er voor die tijd niet gelezen werd, en gepraat over boeken… Nou ja, een gegeven paard mag je niet in de mond kijken, vooruit dan maar, een nieuw cadeauexemplaar van Hella Haasses ‘Oeroeg’. Nederland leest ‘Oeroeg’, beter laat dan nooit. De vriendschap tussen een inlandse jongen en een blanke puber, later door de politieke ontwikkelingen achterhaald, dxc3xb3xc3xb3rgesneden… Novelle uit 1948, in drie weken geschreven, in drie uur te lezen, maar wel de moeite waard. Gespreksstof? Je kunt net zo goed rechtstreeks tegen de bierkaai gaan kletsen in deze tijd van de-PVV-wordt-de-grootste-prognoses…. Ooit was ik bijzonder gecharmeerd van het Haasse-werkje en nixc3xa9t omdat het zo dun was uitgevallen, examenlijstonwaardig. Toen de Salamanders voor mij betaalbaar waren en verzamelobject werden, had ik zo een stapeltje Oeroegs op de plank. De ene druk volgde op de andere, met relatief geringe tussenpozen. Nu? Oeroeg_02 Leuk om naar te kijken, prettig te herlezen, ik zou zeggen: gauw naar de Openbare Bibliotheek, haal een Oeroeg, lees het, Twitter het rond, maar blijf er niet eindeloos over lullen. De praatcultuur hixc3xa9r is al ver genoeg ontwikkeld, bovendien heet de actie "Nederland lxc3xa9xc3xa9st"… Houden zo!

Oeroeg_03 Oeroeg_04 Oeroeg_05 Oeroeg_06

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Een reactie op Nederland leest 'Oeroeg'

  1. Greet Tempel zegt:

    Dag Jan. Ik keek weer eens op je log en zag daar de boekjes van Oeroeg. Heb jij de eerste druk niet? Ik wel, als je er prijs op stelt mag je em hebben.
    Met plezier je artikeltjes over Grouw gelezen. Ook wij hebben daar veel voetstappen liggen en vooral rond de kerk en jeugdherberg.
    Groetjes, Greet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.