Grou, een weerzien (3)

Grou_10_20102009 Het park, de begraafplaats, de Lytse Benne Skoalle die daar ergens in de buurt stond, het standbeeld van dr.Eeltje Halbertsma, wereldwijd bekende Grouster…. (Het park roept sowieso dierbare herinneringen op aan de zestiger jaren – verliefdheid toén, de zoenmarathon ‘op een avond’, de ietwat lugubere aanwezigheid van al die gestorvenen, op afstand, van wie in het donker minder dreiging uitging….) Nieuwe cursisten op de zeilschool van JH "Oer ’t Hout" konden zondagsavonds kennismaken met het oude Grou tijdens een rondwandeling. Aanvankelijk was jeugdherbergvader Kees de Weerd de boeiend vertellende gids, later heb ik het een x-aantal keren van hem overgenomen. Gingen we inderdaad ook naar het al eerder gememoreerde steegje dat uitkwam bij het water voor de fabriek van Halbertsma…. Andere stil-sta-plekken-met-uitleg komen nog aan de beurt…
Als ik het drukkere centrum nader, komen vele herinneringen vanzelf bovendrijven. De boekhandel waar ik regelmatig kwam om mijn boekenbestand uit te breiden, de pocketverzameling (Zwarte Beertjes, Salamanders) aan te vullen…. De bakkerswinkel van Bouma, boven de voordeur voorzien van een fraai bord van "Hofleverancier"…. Een zoon van Bouma, Rintsje, was zeilinstructeur, kreeg verkering met Yke Goedhart, een van de assistentes… (Nee, is verder ‘niks geworden’..) Hé, de winkel met bakkerij is er nog, het bord niet meer. Even vragen hoe dat zit. Het bedrijf blijkt zo’n 14 jaar geleden in andere handen te zijn overgegaan, dat bord "Hofleverancier" was persoonsgebonden, ging niet mee naar de nieuwe eigenaar. Verderop zie ik een andere bakker die wel zo’n prachtig bord aan de gevel heeft! Bakkerij Andringa, meer dan 100 jaar oud, althans het bedrijf…. (Niet de bakker, noch het brood…)
Ja, natuurlijk kom ik uit op de Ged.Haven, bij de oude Jeugdherberg "Oer ’t Hout", waar ik in 1964, 1965 en 1966 als ‘manusje-van-alles’ werklustig was als vakantiehulp. Waar ik die drie seizoenen van alles heb gedaan: van heg knippen tot waterketels vullen op de vroege morgen, van sjouwen met luchtbedden tot het in elkaar zetten van een kraambed voorafgaand aan de vlotte geboorte van de jongste De-Weerd-telg Yvar, van post halen in het postkantoor tot corveelijsten opstellen, vloeren vegen, vervangende bardiensten draaien, andijvie stampen en heerlijke puddingvellen ‘opslurpen’, ze werden speciaal voor mij bewaard…
Kijk, het huis waar vader en moeder De Weerd toen woonden met hun vier, later vijf spruiten: Nico, Erwin, Anja, Marcel en Yvar. Wat zal ik doen? Ik zie het silhouet van iemand in een stoel die veel lijkt op vader Kees de Weerd. Wel een wat raar tijdstip, zo tegen twaalven… Ik besluit de stap te wagen, bel aan….
Resize_of_grou_19_20102009
Grou – De plek van het steegje, naar het water bij de timmerfabriek van Halbertsma…

Resize_of_grou_22_20102009
Grou – De bakkerswinkel van voorheen Bouma, hofleverancier in de jaren zestig…

Resize_of_grou_23_20102009
Grou – een deel van het winkelcentrum, links de mij erg dierbare boekhandel…

Resize_of_grou_26_20102009
Grou – bakkerij Andringa, de tegenwoordige hofleverancier…
Resize_of_grou_36_20102009
Grou – Gedempte Haven – De woning van de familie De Weerd – Aanbellen?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.