Koren- en pelmolen 'De Fortuin' Noordhorn herwiekt

De koren- en pelmolen ‘De Fortuin’ te Noordhorn ziet er weer (bijna) als een echte molen uit. Afgelopen woensdagmorgen (15 april 2009) zijn de nieuwe roeden geplaatst, een spectaculair gebeuren onder ideale weersomstandigheden. De molenbouwers van Vaags (Aalten) en Jellema (Burdaard) zijn nu nog bezig de diverse onderdelen, zoals de fok- en de Van-Busselwieken op de juiste plaats te monteren.
Resize_of_20090415_9785
Zaterdag 9 mei kan de danig gerestaureerde molen worden gepresenteerd aan de bevolking van Noordhorn en omgeving. Een dag eerder, op vrijdag 8 mei, komt Commissaris der Koningin in de provincie Groningen, Max van den Berg, de gerestaureerde molen officieel in gebruik stellen voor een select gezelschap genodigden. Hopelijk kan er dan wel worden gedraaid, want dat lukte in 1983, na de toenmalige restauratie, bepaald niet. In 1983 kostte de klus zo’n 300.000 gulden (de gemeente droeg 132.000 gulden bij) en werd de molen heropend door burgemeester Van der Zaag die refereerde aan de opknapbeurt van 31 jaar eerder, in 1952. "Hopelijk is het niet zo dat een opvolger van mij op 10 december 2014 nog eens met hetzelfde verhaal komt…" De vroegere burgervader sprak toen de wens uit dat de molen nog lang met draaiende wieken boven het dorp mag uittorenen "als een toonbeeld van onze krachtige Groninger aard, taai en vasthoudend als de grond waarin wordt gewerkt"!
Het is nu 2009
, we zullen zien uit welk vaatje de huidige CdK tapt bij zijn opening…

xa9foto: jan blaauw 15 04 2009

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.