Plaatjesalbums (2) – Volkerenatlas Amerika

Volkerenatlasvoorplat Na de succesvolle uitgave van het Vlaggenalbum (door mijn broer en ik veelvuldig gebruikt in de vijftiger jaren) kwam De Faam (Breda) met een nieuw plaatjesalbum: Volkerenatlas Amerika. De teksten in dit nieuwe album zijn van drs.J. Victor Jansen, etnoloog en toendertijds conservator van het Museum voor Land- en Volkenkunde in Rotterdam. Onder zijn supervisie werden ook de afbeeldingen gemaakt. Een album, langwerpig, drie plaatjes + teksten per bladzijde, dat 120 plaatjes kon bevatten. Dat van ons bevat die 120 plaatjes ook, van nummer 1 (‘Verspreiding der eerste immigranten’) tot en met nummer 120 (‘Transport van water op Bonaire’). Eigenlijk zie ik nu pas dat er fraaie afbeeldingen bij zijn, en interessante verhalen. Een goucho in actie, suikerrietsnoepers (Puerto Rico), toeschouwers bij een rodeo te Santiago Atitlán en Indianen als Kiowa, Comanche en Sioux.
Vanaf het begin had ik een afkeer van het album, ik heb het als kind weinig in handen gehad. Waarschijnlijk was het te hoog gegrepen destijds, voor mij. (Of was ik nog steeds wrokkig, dat mijn broer het Vlaggenalbum kreeg en ik dat ‘waardeloze’ Volkerenalbum?) Er staat me trouwens ook iets bij van het feit dat dit album uiteindelijk mét ingeplakte plaatjes door mijn ouders werd aangeschaft. (De plaatjes zijn ook allemaal keurig ingeplakt, alleen aan de bovenkant van een streepje lijm voorzien).
Jaren geleden heb ik het ingevoerd (keurig geplastificeerd en van een biebkaartje en etiket voorzien) in de schoolbibliotheek van ‘De Molshoop’ aan de Oosterweg in Noordhorn. Het album werd zelden of nooit gebruikt, zelfs niet om het alleen maar eens door te bladeren. Later heb ik het uit arremoe maar afgeschreven, met gemengde gevoelens. Teleurgesteld dat het niet aansprak, toch ook tegelijkertijd denkend: ‘Zie je wel, het album míst iets, voor kinderen….’
Volkerenatlasbladzij

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.