Plaatjesalbums (1)

Door al dat gedoe met die voetbalplaatjes (ja, ik moet er nog een handvol en wil ze liever niet bij AH inkopen. Wie heeft voor mij 088, 192, 198, 218 en 242??????), ben ik weer eens op zoek gegaan naar de plaatjesalbums van ‘vroeger’. We moeten natuurlijk niet doen of het plaatjes verzamelen louter van vandaag of gisteren is, het is een aloude liefhebberij waar al ruim voor de Tweede Wereldoorlog eer mee werd ingelegd. Denk maar aan de Verkade-albums, prachtvoorbeelden.
In de jaren vijftig, toen mijn broer Hemmo (van ’43) en ik (van ’45) de lagere school van Midwolda ontgroeiden en de ULO in Scheemda verrijkten (en omgekeerd…), had je ook van die verzamel-items. En dan bedoel ik nou eens niet de filmsterplaatjes bij de kauwgom of de sigaretten, geen Deanne Durbin, Doris Day of Roy Rogers…. Een deel van de boodschappen werd thuisgebracht (ik dacht door Van der Wal) en bij sommige artikelen waren ook transparante zakjes met plaatjes en daar hoorde dan een album bij.
Rotation_of_vlaggencambodjaea Populair was toen het album ‘Vlaggen van alle landen’, een uitgave van ‘De Faam’ (Breda), zal wel met pepermunt te maken hebben gehad. Mijn broer Hemmo kreeg dat album om de verzamelde vlaggen in onder te brengen, het verzamelen deden we met zijn tweexc3xabn, maar ik was strontjaloers. Ik denk ook dat ik dat album meer in handen heb gehad dan Hemmo zelf. mijn voorliefde voor aardrijkskunde en geschiedenis heeft daar vast en zeker mee te maken. Dat album is nu bij xc3xb3ns thuis. Gehavend, enkele losse bladen, wat plakbandvlekken, enkele kleurpotloodstrepen…. Maar wel compleet, met 117 vlaggen.. Een deel van de tekst (van drs.L.Hopmans) is sterk verouderd. Toen had Nederland ruim 10 miljoen inwoners, nu een paar meer…. Er staat naast de vakjes voor de vlaggen, dat je de plaatjes alleen met de bovenkant moest vastplakken om ‘het golven van de bladen’ te voorkomen, maar die tekst heeft mijn broer vast niet tijdig gelezen, want de plaatjes zitten van onder tot boven vastgelijmd. (En goede lijm ook…) Op de landenlijst staan namen die je nu niet eens meer thuis kunt brengen: Selangor, Kelantan, Broenei, Perak, Trengganoe….. Oondanks de ouderdomsvlekjes is zo’n album nog steeds het bekijken waard, en niet alleen om nostalgische redenen…
Resize_of_vlaggenalbumvoorplat

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Een reactie op Plaatjesalbums (1)

  1. geja zegt:

    Ik heb 198 voor je.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.