Ter nagedachtenis: Henny Zuidema, wandelaar

Bij de post vandaag (vrijdag 23 januari 2009) een kaart met het overlijdensbericht van Henny Zuidema uit Warffum. Henny is 94 jaar geworden, een respectabele leeftijd. In de jaren 1987-2003 hebben we vele kilometers samen gewandeld, meestal vergezeld door Jakob Klompien (Baflo, overleden in 2003). Henny was een fervente wandelaar, een laatbloeier. De eerste keer dat ik iets over hem hoorde (= las), was in mei 1987. In de Winschoter Courant stond een verhaal over xe2x80x98de wandelfanaat Zuidema (71)xe2x80x99 die een voettocht maakte langs alle toen nog bestaande gemeentehuizen in de provincie Groningen. Overal kreeg hij een gemeentestempel (zonder leges te betalenxe2x80xa6) Meest opvallend in het krantenverhaal was de laatste zin, waarin Henny zijn voorkeur uitsprak voor het individuele wandelen. xe2x80x9cxe2x80xa6.Nu kan ik 40 km lang kijken naar de omgeving, in een groep moet ik 40 kilometer lang praten en luisteren en zie ik vrijwel niets.xe2x80x9d Later, nadat ik Henny beter had leren kennen, moest ik nog vaak aan die uitspraak terugdenken. Als er xc3xa9xc3xa9n graag praatte, onderweg tijdens een wandeltocht, dan was het Henny wel. Verhalen volop over welk onderwerp dan ook.
Op 22 augustus 1987 liepen we voor het eerst samen (een groepje van 6) een wandeltocht, de laatste 35 kilometer van de Friese Woudweg. Een xe2x80x98monumentxe2x80x99 in het wandelprogramma, 110 kilometer, als je de volledige Woudweg wilde lopen, in xc3xa9xc3xa9n keer. Dat was ons te gortig. (Burgemeester Bouwens van Ferwerderadeel liep de Woudweg toen als sponsorloop, opbrengst bedoeld voor een nieuw dorpshuis). Vele tochten volgden met als basis het wandelprogramma van de FLAL, de vermaarde club van Friese Lange Afstands Lopers, waarvan overigens vele niet-Friezen lid waren en zijn. En om dat programma heen diverse andere tochten van bijvoorbeeld de NNWB. Ook xe2x80x98wilde tochtenxe2x80x99, zoals die van cafxc3xa9 Billeke de Beer in Zuurdijk.
Resize_of_1991
De eerste (waaraan wij deelnamen) was voor ons het gedenkwaardigst. Op 29 juni 1991 werden we met particuliere autoxe2x80x99s weggebracht naar Huis ter Heide, exact op 50 kilometer afstand van het cafxc3xa9 in Zuurdijk. Toen namen er nog vele inwoners deel aan deze tocht op TT-zaterdag, sommigen op klompen, niet of nauwelijks getraindxe2x80xa6
Resize_of_94
In latere jaren, toen start en finish beide plaats vonden in Zuurdijk, verminderde de interesse van de Zuurdijkers, maar kwamen er wel meer geoefende lopers (die na afloop trouwens evenzeer genoten van de snert en het roggebrood met spekxe2x80xa6) De laatste Billeke de Beer die we samen liepen, was in 1999. Henny is er later nog vaker geweest, dichtbij zijn thuishaven Warffum.
Door toenemende werkdruk(te) begon ik  vanaf 2000 minder kilometers te lopen, helaas. De een na laatste wandeltocht die ik samen met Henny Zuidema liep, was bij HR xe2x80″ 75 in Gieten, op zondag 15 juni 2003. Toen was ik nog vol optimisme over mijn eigen wandeltoekomst, Henny ook. We kochten beiden enkele nieuwe wandelboekjes van Henk de Boer, bij mij liggen ze nog steeds leeg in de laxe2x80xa6Ik schreef later: xe2x80x9cHennyxe2x80x99s benen doen het nog heel goed, zijn hoofd wordt minder, maar wat wil je ook als je bijna 88 bent.xe2x80x9d Op 5 juli 2003 lopen we voor de laatste keer een tocht samen, de traditionele Bostocht van DOS in Dwingeloo. Ook toen viel me de grotere kwetsbaarheid van Henny op, al wilde hij daar zelf niet van weten. Ik schreef: xe2x80x9cHij ziet en hoort minder, is erg beducht voor de boomwortels.xe2x80x9d
Resize_of_hennyzuidemalauwersmeerto
Een laatste keer dat ik Henny zie, in de verte, is bij een wandeltocht op 3 juni 2004, de Lauwersmeermars, vanaf het terrein van de Willem Lodewijk kazerne, gemeente De Marne. Ik loop 40 km, Henny ook. (Of was het toch 65?) Hij haalt het, al is zijn intocht niet bepaald glorieus en worden er nogal wat wenkbrauwen gefronst. Ontmoetingen zijn er daarna niet meer geweest. Voor mij  betekende de mislukte Nijmeegse Vierdaagse van 2004 (ik werd ziek en moest na 3 wandeldagen stoppen met hoge koorts en een fikse blaasontsteking) een (voorlopig?) eind aan mijn wandelcarrixc3xa8re. Ik weet dat Henny nog is doorgegaan. Contact hebben we niet of nauwelijks meer gehad, een enkel telefoontje bij verjaardagen, een kaartje met Oud en Nieuw. En dan komt het overlijdensbericht, niet eens echt onverwacht. Herinneringen stapelen zich op, vullen mijn bewustzijn. Herinneringen aan een wandelvriend uit Warffum, zijn loopvermogen, gezelligheid, vertelkunst, omgevingskennis. Ook zijn bestaan is uiteindelijk eindig gebleken.

Foto 1: Start van de Billeke-de-Beerloop bij Huis ter Heide, 50 km van Zuurdijk. In het midden, met witte pet, Henny Zuidema. (29 juni 1991)
Foto 2: Groepsfoto voorafgaand aan de start van de Billeke-de-Beerloop op 9 juli 1994. Datum verplaatst, start en finish bij het cafxc3xa9 in Zuurdijk. In de voorste linie Henny Zuidema met pet op kruishoogte.
Foto 3: Foto van Jan Zeeman ter gelegenheid van de 8ste Lauwersmeermars in juni 2004

Dit bericht werd geplaatst in Sport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.