Scheemda: Historische Vereniging

Afgelopen donderdag met echtgenote Gxc3xa9 en Riekus Niewold, een jeugdkameraad, de jaarvergadering bezocht van de Historische Vereniging in de gemeente Scheemda. (De club die dat voortreffelijke blad "Duvekoater" uitgeeft, twee keer per jaar!).Duvekoater  De bijeenkomst werd gehouden in de grote zaal van dorpshuis/jeugdherberg "Esbxc3xb6rg" in Scheemda, een plek die voor ons steevast herinneringen oproept aan de jaren zestig! (Zie ook www.jeebeetjes.nl). Hoewel de zaal goed bezet was, bleek voorzitter Jan Groenbroek niet helemaal tevreden over de opkomst. Ze zijn in Scheemda niet gewend aan onbezette stoelen…. Het huishoudelijk gedeelte werd gemoedelijk afgehandeld, geen vragen of opmerkingen, mede doordat ‘puutholder’ Meedendorp zelf door ziekte afwezig was. Kascommissielid Tom van der Meulen kon de aanwezigen volledig geruststellen: de financixc3xabn van de Historische Vereniging zien er rooskleurig uit, de penningmeester heeft de zaken prima voor elkaar. Voorstel: dxc3xa9charge verlenen, hetgeen door voorzitter Groenbroek met succes aan de vergadering werd voorgelegd.
Na de koffiepauze was de beurt aan dxc3xa9 verzamelaar van historisch materiaal van Scheemda, Daan Glazenborg. Hij heeft vele historische beelden (ansichtkaarten, foto’s e.d.) in diaseries ondergebracht. Op deze avond zou Eexta uitgebreid aan bod komen, maar het bleef ‘beperkt’ tot het gebied van het oude diep tot het nieuwe kanaal. Toxc3xa9n Eexta, nu Scheemda…. Het kundige commentaar bij de beelden werd geleverd door Jan Groenbroek en Jan Pieter Koers, afwisselend. Overigens kwamen er vele informatieve aanvullingen uit de zaal van gexc3xafnteresseerde Scheemters als Frxc3xa9 Klok en Chris Kraster, maar ook van een jongere als Jan Maathuis, wiens opa vroeger vaak met een schip in het oude kanaal bij de Haven of de Diepswal lag. Verzadigd kon ieder na afloop huiswaarts keren, al of niet bezig met de kans op sloop van de kerk aan de Kerkstraat. In april 2009 is de volgende bijeenkomst, met geschiedkundige Duyvendak, de ‘vader’ van de nieuwe Historie van Groningen. Ook dan zullen er vele gexc3xafnteresseerde Scheemders en oud-Scheemders aanwezig zijn. De Historische Vereniging in de gemeente Scheemda is een bloeiende vereniging!

Resize_of_daipswaale

Een krantenknipsel uit de dertiger jaren met een foto van de Diepswal in Scheemda. Het knipsel is afkomstig van oud-Scheemder Jacob Appeldorn, nu al jaren lang woonachtig in Australixc3xab.

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.