Draaien, draaien…..

Moedraaitdewasdroog
foto uit collectie familie Blaauw


Prachtig tijdsbeeld, vijftiger jaren vorige eeuw. Moe Blaauw maakt de was droger door middel van de wringer, een nieuw hulpmiddel dat het werk gemakkelijker en gezonder maakt. Deze foto werd genomen in Midwolda achter het huis aan de Niesoordlaan, nummer 59, waar we woonden van 1953 tot 1967. Als kind vond ik de wringer op de houten bok een prachtuitvinding. Graag hielp ik mijn moeder, tenminste als ik mocht draaien. (MichieldeRuytersyndroom?) Eerst al het klaarzetten, de bok uitklappen en vastzetten met de haakjes. Dan de wringer op de juiste stand en hopen dat er niet te veel overalls of "stuutsiekorenboksems" bij de was zaten…. Later, als we terugkwamen van het zwembad in Scheemda, zelf de zwembroek en handdoek een waterbeurt geven en dan door de wringer. Al gauw verloor dit apparaat zijn faam, de centrifuge deed zijn intrede, in sommige gezinnen gevolgd door de wasdroger, voorzien van energielabels. De wasteilen of "wasketobben" belandden als bloembakken in de tuin of als overtolligheid op rommelmarkten of in kringloopwinkels. Wringers worden nu nog wel gebruikt in het onderwijs bij creatieve vakken. Tijden veranderen.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.