Jan Wolkers

Jan Wolkers overleden! Even schrik ik, als ik voor het eerst het bericht onder ogen krijg bij het lezen van de Middageditie van de Volkskrant. Dan besef ik ook meteen dat het oet tied kommen van een 81-jarige niet al te opvallend is, al kwam de laatste ademtocht onverwacht. Voor mij had deze karaktervolle Texelaar, die ik in de loop der jaren steeds meer ben gaan waarderen, nog best wat jaartjes mogen genieten van "het leven". In de jaren zestig was ik niet bijster onder de indruk van de stormachtige opkomst van deze Amsterdamse auteur en beeldend kunstenaar. De verhalen in "Serpentina’s Petticoat", de roman "Kort Amerikaans", nee, ik werd geen fan van het eerste uur. Ook niet nadat "Turks Fruit" verscheen en later met veel succes werd verfilmd. Pas later werd ik me bewuster van het knappe schrijverschap, van het beeldend vermogen van deze kunstenaar. Voelde ik me aangesproken als dombo’s weer eens een kunstwerk hadden beschadigd of vernield. Zijn natuurfilmpjes met opnames vooral uit eigen huisomgeving op Texel waren niet alleen voor kinderen meesterwerkjes. Jan Wolkers overleden, Mulisch als Laatste der Mohikanen, het is even wennen. Gelukkig heb ik nog lang niet alles gelezen en gezixc3xa9n.

fotoxc2xa9JanBlaauw
Toeristisch voyeurisme, zomer 2002. Jan Wolkers niet herkenbaar in de Volvo, Karina dumpt lege flessen in de glascontainer.Janwolkersenkarina2002

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Een reactie op Jan Wolkers

  1. ajmh zegt:

    Het zal minder leuk zijn zonder de man die ons zo verwende met zijn taalsculptuurtjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.