NOORDHORN: Computerproblemen door anonieme criminelen….

IMG_3518 bo
Koren- en pelmolen “Fortuna”, vrijdagmorgen 19-08-2016

COMPUTERPROBLEMEN.
De regelmatige volgers van deze weblog was het al opgevallen, er is iets aan de hand…. De fotojournaals zijn tamelijk abrupt gestopt. Op http://www.noordhorntoenennu.com heb ik het eerder al kort aangegeven. Hier op deze plek alsnog enige uitleg:

Woensdagmorgen 10 augustus jongstleden heb ik mijn mail bekeken. Daarbij was een mail van de KPN over de te betalen maandelijkse factuur. Bedrieglijk echt, geen taalfout erin, zelfde ondertekening als de reguliere berichten, zelfde logo. Geen bijlage, maar wel de mogelijkheid om op een nadere toelichting te klikken. Al te gemakkelijk deed ik dat, “oen” die ik ben…
De gevolgen zijn aanzienlijk. Aanvankelijk nog niets… Wel had ik meteen een gevoel van onrust, van onraad. “Hier klopt iets niet!” De KPN gebeld, dat lukte vrij snel. Ook de KPN-zegsman kwam tot de conclusie dat het om een valse mail ging. Intern heeft hij nog even gesproken met een specialist, die dezelfde conclusie trok. Op mijn vraag “Ik heb aangeklikt in het bericht, kan dat kwaad?” antwoordde de man van de KPN ontkennend. Ik had immers geen wachtwoord gegeven en geen PINcode. Enigszins gerustgesteld wilde ik verder computeren, maar de computer toonde zich onwillig, voerde de opdrachten niet goed uit of heel traag, kortom, ik gaf er die middag de brui aan, later maar eens weer. (Eigenlijk gaf ik de schuld aan Windows 10, gewenningsproblemen…)
De volgende morgen computer aangezet, een foto gescand, het resultaat bekeken. Daar zag ik bij de foto’s ineens een tekstmelding: Bestanden op slot gezet en als ik de sleutel wilde, moest ik 1260 euro betalen. Binnen een week, anders zou het bedrag worden verdrievoudigd….
Opnieuw gebeld met de KPN, maar de nieuwe zegsman kon niet veel meer dan zijn leedwezen uitspreken en zeggen dat de KPN zelf niet verantwoordelijk was voor het in omloop brengen van valse berichten met kwade bedoelingen…. De intern geraadpleegde specialist was ook somber gestemd, ik zou “Reimage” maar eens proberen, maar veel hoop op een snelle oplossing kon hij niet geven. Daarna de politie gebeld, iemand van de meldkamer. Natuurlijk kon ik aangifte doen, maar aangezien ik nog geen directe financiële schade had geleden, deed ik er beter aan eerst mijn aandacht te richten op de computer technische kant van de zaak.
… (Inmiddels heb ik een afspraak voor komende maandag in Zuidhorn op het politiebureau).
Een melding op mijn Facebook-pagina geplaatst, dat leverde inderdaad enkele waardevolle reacties op. O.a. de tip “Malwarebytes” te gebruiken. De scan daarmee leverde een virus op (een Trojan Horse) die onschadelijk zou zijn gemaakt, en ruim 1200 aangetaste bestanden…. Foto’s en teksten…. Bovendien was Microsoft Outlook 2016 onbruikbaar gemaakt, evenals Word 2007 die ik meestal gebruikte bij het maken van teksten, zoals de bijdragen voor “Noordhorn Nu”.
Het waren rotdagen vorige week, maar intussen draait de aardbol door en zijn we al weer een week verder. Enkele vrienden die meer verstand van computers hebben dan ik boden ondersteuning (vooral dank aan Jacob en Niek Boekel en aan mijn oude klasgenoot van de lagere school en de ULO, Beno Doedens!)  en hebben alternatieven ter overweging gegeven.
Om het verhaal niet al te lang te maken: Het euvel is niet verholpen, ik heb de desbetreffende desktop al enkele dagen met rust gelaten. Gelukkig hadden we enkele jaren geleden een laptop aangeschaft om niet helemaal onthand te zijn als er “iets” zou gebeuren. Nee, toen hadden we niet in gedachten wat er nu is gebeurd…. Ik red me eerst wel, al is het chaotischer doordat ik niet altijd precies weet waar iets zich bevindt. Het interview en het artikel voor de achterkant van de komende “Noordhorn Nu” heb ik opnieuw uitgeschreven, beetje aangepast, want de collagebladzij die ik anders maak, kon niet doorgaan. De desbetreffende fotomap is versleuteld en van de laatste maanden heb ik geen back up….
De wereld is niet vergaan, maar het hele gebeuren heeft een slechte invloed op mijn gezondheid. En dat kon ik nou net gebruiken…
(Wordt wellicht vervolgd)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op NOORDHORN: Computerproblemen door anonieme criminelen….

 1. Geja Hesseling zegt:

  Moi Jan,

  Ik las zonet je hele relaas: wat begroot me dit voor je!
  Maar kop d’r veur,hè?
  Liefs.

 2. Fred Leusink zegt:

  Geachte heer Blauw ter info vanavond in de telegraaf http://www.telegraaf.nl/binnenland/26466111/__Cybercrime_slag_toegebracht__.html
  misschien hoort U tot de slachtoffers van de club. Mocht het zo zijn dan staat er een link naar een site om de code te vinden om de computer te ontgrendelen.
  Veel succes en beterschap.
  Fred

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.